Magyar Péter szavazott és új helyszínt jelölt az eredményváróhoz

Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője, a tizenkettedik kerületi Hegyvidéki Mesevár Óvodában adta le szavazatát vasárnap reggel, majd a pártja közleményben tisztázta az esti nyilvános eredményváró új helyszínét.

A választási nap reggelén, frissen és kipihenten érkezett Magyar Péter a Hegyvidéki Mesevár Óvodába, ahol barátságosan kezet fogott a jelenlévőkkel és bocsánatot kért a szavazóbizottságtól a felfordulásért, amit a tucatnyi kamera okozott. A Tisza Párt vezetője, aki a szavazás napján is hű maradt védjegyévé vált fehér ingjéhez és előző napi gyűlésén viselt nadrágjához, korábban, szombati nagygyűlésén már előrevetítette, hogy a szavazás lezárása után szeretné szimpatizánsait egy nyilvános eredményvárón köszönteni, azonban akkor még nem pontosította a helyszínt.

A helyzet vasárnapra tisztázódott, amikor a párt hivatalos közleményben jelezte, hogy az eredményváró helyszíne a Petőfi híd budai hídfőjének felső rakpartján, az A38 hajó közelében lesz, azonban később Magyar Péter a Facebookon közzétett esemény leírásában módosította ezt: mindenkit szeretettel várnak este 19.00 órától a Pázmány Péter sétányon (az A38 hajó feletti részen).

A szavazás pillanatait Veres Viktor fotóriporter örökítette meg, aki több képet is készített Magyar Péterről a szavazás folyamán: látható, ahogy a politikus beáll a sorba, majd szavazatát leadva célba veszi az urnát, és végül a lapot bedobva tart egy rövid sajtótájékoztatót. Magyar a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy nem szavaz főpolgármesterre, mert sem Gyurcsány, sem Orbán emberét nem hajlandó támogatni, viszont kerületi polgármesterre Kovács Gergelyt, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelöltjét választotta.

A Tisza Párt alelnöke buzdított mindenkit, hogy éljen a jogával és szavazzon, hangsúlyozva, hogy a választás tétje a múlt és a jövő közötti választás: Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc 20 éves múltja, vagy a Tisza párt nem korrupt, igazi szakemberei, akik a társadalmi árkok betemetésére és a valódi békére szavaznak.

Magyar Péter a szombati demonstrációján elhangzottakat ismételve megjegyezte, hogy egy olyan eredményre számít, ami "talán a Holdról nem fog látszani, de a Karmelita kolostorból bizonyosan." Hozzátette: "Nem ma fogjuk leváltani az Orbán kormányt", és a váltás egy maratonfutásba oltott gátfutás lesz. Az eredményvárón lesz kivetítő, választási műsor, zene és természetesen beszédek is, és Magyar Péter arra kér mindenkit, hogy hozzanak esernyőt, mert egy-egy zápor előfordulhat.

A Tisza Párt jelöltjei jelentős részvételnövekedést hoztak a választásokon. Négy budapesti kerületben (X., XI., XVII. és XVIII.) és két vidéki településen (Jászapáti, Balassagyarmat), valamint Békéscsabán és Gyulán, ahol a párt vagy támogatott jelöltet, vagy civil szervezetekkel együttműködött, jelentősen megnőtt a választási részvétel. A XI. kerületben 6,22 százalékkal, míg a Békés megyei településeken majdnem 11 és csaknem 10 százalékkal többen szavaztak, mint az előző önkormányzati választáson. A XVII. kerületben és Balassagyarmaton a részvételi arány 9 százalék fölötti növekedést mutatott. Az önkormányzati választáson azonban a Tisza Párt visszafogottabban indult, így sok helyen nem állított jelöltet.