Kovács Péter marad a XVI. kerület vezetője

Budapest XVI. kerületében az önkormányzati választásokon Kovács Péter biztosította helyét a polgármesteri székben.

A FIDESZ-KDNP-MVMP jelöltjeként induló Kovács Péter 56.18%-os eredménnyel győzedelmeskedett a választáson, míg a DK-Momentum-LMP - Zöldek-Párbeszéd- ZÖLDEK-MSZP összefogás jelöltje, Csizmazia Ferenc 35.37%-ot ért el. A XVI. Kerületi Közösségi Egyesület képviselője, Ferenci Zoltán 4.43%-kal, míg a Mi Hazánk párt jelöltje, Dr. Zsidró László 4.03%-kal zárta a versenyt.

A képviselőtestület összetétele is kialakult: a FIDESZ-KDNP-MVMP 11 képviselővel rendelkezik majd, míg a DK-Momentum-LMP - Zöldek-Párbeszéd- ZÖLDEK-MSZP 4 képviselőt küldhet a testületbe. A Mi Hazánk és a XVI. Kerületi Közösségi Egyesület egy-egy képviselőt tudhat magáénak, míg a Szolidaritás párt képviselet nélkül maradt.

Kovács Péter, aki 2006 óta tölti be a kerület polgármesteri posztját, korábban, 2010 és 2024 között országgyűlési képviselő is volt, majd újra az önkormányzat élére állt. 2019-ben is meggyőző fölénnyel nyert. A mostani választáson a Momentum és a DK közötti kisebb feszültség után, amely abból adódott, hogy mindkét párt indítani akart jelöltet, végül a szocialista Csizmazia Ferenc lett Kovács Péter kihívója, aki jelenleg is önkormányzati képviselő a kerületben.

Az önkormányzati választások eredményeit a szavazatok 95%-os feldolgozottsága után frissítették utoljára 2024. június 9-én, 20:40-kor.