A Kutyapárt győzelme a XII. kerületben

A XII. kerület következő polgármestere Kovács Gergely lesz, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnöke, aki a Fideszt és a DK-t is maga mögé utasította a választásokon.

A Hegyvidék, amely a kilencvenes évek közepe óta erős jobboldali bástyának számított és 1998 óta stabilan a Fidesz irányítása alatt állt, most hatalmas változáson ment keresztül. Kovács Gergely, aki már az előző ciklusban is helyet kapott a képviselőtestületben, aktivitásával és a kerületi ügyek iránti elkötelezettségével nyerte meg a választók bizalmát. Az ellenzéki előválasztáson Kovács fölényesen győzött, legyőzve a momentumos Farkas Csabát és a független Visi Piroskát is.

A választási kampány során felmerült kérdés volt, hogy a korábban konzervatív szavazóbázisú kerület hogyan fogadja majd egy olyan jelöltet, akinek pártja korábban viccpártként/protestpártként volt ismert, és aki sosem tagadta marihuánafogyasztási szokásait. Ezt a témát szatellitfideszes Facebook-oldalak is felhasználták lejáratókampányukban.

A kerületi eredményeket pozitívan befolyásolta, hogy a kerülettel nagyjából átfedő országgyűlési körzetben a momentumos Hajnal Miklós könnyedén legyőzte a Fidesz jelöltjét, Fürjes Balázst.

A Demokratikus Koalíció (DK) különösen érdekes helyzetet teremtett a kerületben, amikor bejelentették, hogy nem érzik magukat kötve az előválasztáson nyertes jelölt pártjának közös jelöltállítási jogához, és így mindenhol saját jelöltet indítottak az ellenzéki és kutyapártos jelöltekkel szemben. Ennek ellenére a Fidesz nem tudott élni a szétszavazás adta lehetőséggel, és végül a 12 egyéni körzetet az ellenzék nyerte meg, többségében kutyapártos jelöltekkel, de helyet kapott a képviselőtestületben Visi Piroska és a momentumos Vadász Gábor is.

Kovács Gergely és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt győzelmét a választók magas, 68,8 százalékos részvételi aránya is alátámasztotta.