A Fidesz mozgósítási sikerét jelzi a kora reggeli és délelőtti részvételi adatok

A választási nap korai óráiban és délelőtt mért részvételi adatok alapján a Fidesz mozgósítása hatékonynak tűnik, különösen az Európai Parlamenti választások kontextusában.

A választások során a pártok mozgósítási képessége kiemelt jelentőséggel bír, és az elsődleges információforrás a napközbeni részvételi adatok, amelyeket az NVI kétóránként közöl. A reggel 7 órakor mért részvételi számok jelentős aktivitásra utalnak, 1,88 százalékos részvétellel, ami meghaladja a 2019-es Európai Parlamenti (1,48 százalék) és a helyhatósági választások (1,12 százalék) adatait. Délelőtt 9 óráig tovább nőtt a részvétel, elérve a 9,98 százalékot, ami azt jelenti, hogy az első három órában 785 546-an adták le a szavazatukat.

Ez a részvételi arány újabb rekordot jelent az EP- és az önkormányzati választások történetében, eddig kevesebb, mint 8 százalékkal az 5 évvel ezelőtti EP-választás jelentette a csúcsot. A részvétel területi megoszlása az önkormányzati választásokhoz hasonlóan alakul, ahol a kisebb településeken magasabb a részvétel. Minden településkategóriában magasabb a részvétel a 2019-es adatokhoz képest, Budapesten 0,2 százalékpontos, míg a kisebb falvakban 0,8 százalékpontos növekedést mutatnak az adatok.

A Fidesz-KDNP támogatottságának és a települések lélekszámának fordított arányossága alapján feltételezhető, hogy a kormánypártok sikeresen mobilizálták a választóikat, bár a délutáni részvételi adatok nyújthatnak majd pontosabb képet. Mindenesetre a jelek szerint egy rendkívül magas részvételű választás várható.