Szélsőségesek támadása miatt hindu zarándokok vesztették életüket

Kilenc hindu zarándok életét vesztette és 33-an megsebesültek vasárnap, amikor a busz, amelyen utaztak, szélsőségesek támadása következtében mély szakadékba zuhant az indiai Dzsammu és Kasmírban - közölte a helyi rendőrség.

A támadás során a buszra rajtaütő szélsőségesek válogatás nélkül tüzet nyitottak, a jármű pedig a támadás következtében a szakadékba zuhant. A hindu hívők a híres Mata Vaisno Devi kegyhelyre tartottak, amikor a tragédia megtörtént.

Mohita Sarma, Reaszi kerület rendőrfőnöke elmondta, hogy az áldozatok közül némelyik testén lőtt sebeket találtak. Jelenleg még egyetlen szervezet sem vállalta magára a támadás elkövetését, de a hatóságok szerint a háttérben muszlim szélsőségesek állhatnak.

A konfliktus gyökerei mélyre nyúlnak, hiszen Pakisztán és India mindketten igényt tartanak Kasmír teljes területére. Az 1947-es függetlenség óta a két ország három háborút vívott a régió felett, és az India ellenőrzése alatt álló részén 1989 óta tartó felkelés során már tízezrek vesztették életüket.

Ez nem az első eset, hogy hindu zarándokok válnak támadások célpontjává a térségben. A legutóbbi hasonló nagyszabású támadás 2017-ben történt, amikor szélsőségesek egy buszt támadtak meg, és nyolc embert öltek meg.