Óriási meglepetés: Keszthelyt elbukta a Fidesz

Mivel Keszthelyen nőttem fel, és vannak történelmi emlékeim a helyi politikáról, ezért leesett figyelmem az eredményekre, amelyek alapján már biztos, hogy a Fidesz helyi erős emberét rommá veri a politikai újonc, a helyi civil jelölt.

A választási eredmények 88 százalékos feldolgozottság mellett a következőképpen alakultak: Dr. Tóth Gergely, a Vártak Egyesület jelöltje 56 százalékos támogatottságot kapott, míg Manninger Jenő, a Fidesz-KDNP jelöltje 44 százalékot ért el.

Keszthelyen utoljára 2002-ben vesztett a Fidesz, amely az elmúlt 30 évből 26-ban irányította a várost. Manninger Jenő korábban az országos politikában volt jelen, államtitkárként és a Fidesz frakcióvezető-helyetteseként is tevékenykedett, továbbá a keszthelyi körzet országgyűlési képviselője és erős embere volt, valamint a Zala megyei közgyűlés elnökeként is dolgozott.

A választáson győztes Tóth Gergely politikai újoncként került be a köztudatba. Közgazdász professzorként tevékenykedik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, és korábban több külföldi országban is tanult vagy dolgozott, mint például az Egyesült Államokban, Hollandiában, Németországban, a balti államokban és Erdélyben. Családjával 2004-ben költözött Keszthelyre, és többek között a fenntartható fejlődés témakörében, illetve katolikus lapokban is publikált.