Újraválasztották Kammerer Zoltánt Gödön, míg Albertirsán a KDNP győzött

A gödi önkormányzati választáson Kammerer Zoltán, a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó nyerte el ismét a polgármesteri címet, míg Albertirsán Jutasiné Klein Kitti, a KDNP jelöltje verte meg a Fidesz jelöltjét.

Albertirsán óriási csatában Jutasiné Klein Kitti lett a város polgármestere, aki a KDNP színeiben indult és 33.77%-os eredménnyel győzött a Fidesz jelöltje, Varga Károly (31.08%) és a Team jelöltje, Fazekas László (30.59%) előtt. Albertirsa az egyetlen település volt, ahol a Fidesz és a KDNP jelöltjei egymás ellen indultak a polgármesteri posztért. Jutasiné Klein Kitti korábban, 2019-ben még egy másik egyesület színeiben nyert választást az egyik albertirsai választókerületben, de a 2024-es választásokra a KDNP-t választotta.

Gödön a polgármesteri székért Kammerer Zoltán, a Kammererrel a Változásért Egyesület jelöltje, valamint a DK-s Szilágyi László Lajos indult. Kammerer Zoltán 72.84%-os eredménnyel nyerte meg a választást. A város korábbi polgármestere, a momentumos Balogh Csaba 2023-ban mondott le, a képviselőtestület megosztottságára hivatkozva. Kammerer Zoltán már korábban, egy időközi választáson is győzött, akkor nagy fölénnyel vette át a város vezetését.

A gödi önkormányzati választások hátterében a Samsung-akkumulátorgyár ügyei is meghatározóak voltak, hiszen a város gyakran került emiatt a közbeszéd középpontjába. A városvezetés és a gyár kapcsolata többször is konfliktusokhoz vezetett az elmúlt években.

Mindkét városban a választások utolsó frissítése 2024. június 9-én, 22:16-kor történt. Az eredmények tükrében Albertirsán a képviselőtestület összetétele a Fidesz dominanciáját mutatja 5 képviselővel, míg a KDNP 2 képviselőt tudhat magáénak. Gödön viszont Kammerer Zoltán jelöltjei 8 képviselői helyet szereztek meg, míg a Göd-ÉRT Egyesület 2, a DK pedig 1 helyet kapott.