Rajkától Iborfiáig: a legpasszívabb és legaktívabb magyar települések

A 3131 magyarországi település közül Iborfia kiemelkedik 100 százalékos választási részvétellel, míg Rajka alacsony, 27,82 százalékos részvételi arányával hívja fel magára a figyelmet.

Magyarország települései között jelentős különbségek figyelhetők meg a választási aktivitás tekintetében. A zalai Iborfia törpefalujában példátlan módon minden, a választásra jogosult 18 ember leadta a szavazatát, ezzel 100 százalékos részvételt érve el. Követi őket Kisvásárhely 96,92 százalékos, valamint Hernádbűd 96,75 százalékos részvételi arányával, ahol a 130, illetve 123 választópolgárból csupán 4-4-en maradtak távol a szavazástól.

Ezzel szemben Rajka településen a választásra jogosultaknak mindössze 27,82 százaléka vett részt a szavazáson, ami a legalacsonyabb részvételi arányt jelenti az országban. Tiszabezdéd követi őket 32,43 százalékos részvétellel a 1480 választásra jogosult közül.

A mai választás a részvétel tekintetében rekordot döntött: az önkormányzati és EP-választások történetében ez volt a legmagasabb részvétel, fél hétre már meghaladta az 56 százalékot. A magyarországi települések választási részvételéről készült térkép a cikkben található linken érhető el.