Hernádi Ádám marad Esztergom polgármestere

Hernádi Ádám, a Mol elnök-vezérigazgatójának unokaöccse, megőrizte pozícióját Esztergom polgármesterként, miután jelentős előnnyel nyerte meg a választást.

A választási eredmények 77,78 százalékos feldolgozottság mellett mutatták, hogy Hernádi Ádám (Fidesz) 70,27 százalékkal vezet, ami behozhatatlannak tűnt a többi jelölt számára. A második helyen Bádi Gábor (Szeretgom) végzett 22,56 százalékkal, míg a harmadik helyre Méhes Szilveszter (Mi Hazánk) került 7,17 százalékkal.

Hernádi Ádám 2019-ben is nagy különbséggel nyert, és úgy tűnik, hogy az ellenzéknek kevés esélye van a városban. Bádi Gábor, a civil Szeretgom jelöltje, Magyar Péterrel való szimpátiája ellenére sem tudott érdemi ellenállást kifejteni.

Egy másik városban, Nyergesújfalun, Mihelik Magdolna, aki 2010 óta fideszesként irányította a települést, függetlenként lett polgármester. Mihelik Magdolna február 25-én jelentette be, hogy függetlenként indul a választáson, a kegyelmi ügy miatt lelkiismereti okokból döntött így. Bár továbbra is vezette a város fideszes alapszervezetét, öt nappal a választás előtt lemondott a Fidesz alapszervezet vezetéséről és párttagságáról. A választáson 52%-kal győzött, míg a második helyen Ridly István Attila végzett 33,63%-kal, a harmadik helyen pedig Pék Péter 11,95%-kal. Mihelik Magdolna döntésében Magyar Péter színre lépése nem játszott szerepet, hiszen az európai parlamenti választáson való indulását csak pár nappal a saját döntése után jelentette be.

Fülöpházán ismét Balogh József János lett a polgármester, aki korábban a Fidesz frakciójából kizárt volt polgármester. 2016-ban le kellett mondania, miután élettársa ellen elkövetett súlyos testi sértés miatt 10 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Az időközi választáson lánya, Nagyné Balogh Csilla győzött, de idén nem indult, helyette édesapja szerzett vissza bizalmat 50,23%-os eredménnyel. A második helyen Juhász István végzett 36,7%-kal, míg a harmadik helyre Kis-Rabatáné Tóth Andrea került 13,07%-kal.