Irán elnökválasztás: Hat jelöltet hagyott jóvá az Őrök Tanácsa

A június 28-án esedékes iráni elnökválasztáson hat jelölt indulhat, akiket az Őrök Tanácsa hagyott jóvá. A legnagyobb esélyesként Mohammed Baker Kalibafot, Teherán korábbi polgármesterét emlegetik, aki már három alkalommal próbálkozott az elnöki szék megszerzésével.

A versenyben részt vesz az ultrakonzervatív Szaíd Dzsalili, aki korábban nukleáris tárgyalóként tevékenykedett, valamint Alireza Zakani, a jelenlegi teheráni polgármester. A jelöltek között található Musztafa Purmohammadi, az egykori belügyminiszter, Amirhosszein Hasemi, aki jelenleg alelnöki pozíciót tölt be, és Maszúd Peszeskján, aki korábban az egészségügyi tárca élén állt és mérsékeltnek számít.

A választásra összesen 80-an jelentkeztek, köztük Mahmúd Ahmadinezsád, Irán egykori elnöke és Ali Laridzsáni, a volt házelnök is, akiket a nagy esélyesek között tartottak számon. Azonban az Őrök Tanácsa nem hagyta jóvá jelöltségüket.

Az elnökválasztást eredetileg 2025-ben tervezték megrendezni, azonban Ebrahim Raiszi elnök május 19-i, helikopter-balesetben bekövetkezett halála miatt előrehozták a választást.