Badacsonytomaj új polgármestere Hartai Béla

Badacsonytomajban Hartai Béla lett a polgármester, aki korábban már alpolgármesterként is tevékenykedett a településen. A választáson négy jelölt indult, köztük a jelenlegi hivatalban lévő független Krisztin N. László, továbbá Hartai Béla és Orbán Péter, mindketten szintén független jelöltek, valamint a DK-s Hrabovszki László.

A város korábban azért került a figyelem középpontjába, mert a NAV több helyi önkormányzati alkalmazottat hallgatott ki és vett őrizetbe. Az ügy különlegessége abban rejlett, hogy a beidézettek többsége családos asszonyok voltak, akiknek korábban nem volt problémájuk a hatóságokkal. Hartai Béla szerint a gyanú a Tátika étterem EU-s támogatásból finanszírozott felújításával kapcsolatos szerződések körül merült fel.

Hartai Béla 2020-ban is szerepet kapott egy telekügyben, amikor alpolgármesterként egy jó fekvésű területet szerzett meg az önkormányzattól, majd azt feldarabolva értékesítette, anélkül, hogy a megígért pincesort felépítette volna. Orbán Péter, a másik korábbi alpolgármester szerint Hartai eleve nyerészkedési szándékkal vásárolta meg a telket.

Krisztin N. László 2013-ban, mint polgármester, 35 millió forint EU-s támogatást nyert egy képzőközpont megépítésére a Darányi Ignác Terv keretében. Az akkori alpolgármester, Orbán Péter nyújtotta be a legvonzóbb kivitelezési ajánlatot, és a projektet Krisztin N. László családi telkén valósították meg.

A polgármesterválasztás eredménye szerint Hartai Béla 43.41%-kal nyerte meg a választást, míg Krisztin N. László 38.19%-ot, Hrabovszki László 13.17%-ot, Orbán Péter pedig 5.22%-ot ért el. A képviselőtestület összetételében változás nem történt, mind a függetlenek, mind a DK képviselői számára 0 mandátum jutott. Az eredményeket utoljára 2024. június 9-én, 18:54-kor frissítették.