Választási csalás gyanúját felvető esetek a TASZ forródrótján

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) forródrótjára több bejelentés érkezett a választási nap során, amelyek között választási csalásra utaló esetek is szerepeltek.

A TASZ-hoz beérkezett hívásokból kiderült, hogy több választópolgár nem megfelelően jelentkezett át, ami miatt csak az európai parlamenti választáson tudtak részt venni. Emellett előfordult, hogy a névjegyzékben már szerepelt egy előzőleg aláírt szavazólap, ami szintén választási csalás gyanúját keltette. Szavazólapokkal kapcsolatos problémák is előkerültek: egyes szavazók túl sok vagy éppen túl kevés szavazólapot kaptak.

Néhány településről érkezett jelzés arra vonatkozóan, hogy szavazókat szállítottak a szavazóhelyiségekhez, ami a kisebb településeken jelentős befolyással bírhat, hiszen ott kevés szavazat is dönthet az eredményen. Egyes esetekben a szavazófülkébe is elkísérte a szavazót a bizottság egyik tagja, hogy bemutassa, hogyan kell szavazni, de ezekben az esetekben nincs bizonyíték arra, hogy ez rossz szándékból történt volna.

Kunos Zsuzsanna, a TASZ jogásza felhívta a figyelmet arra, hogy választási csalás vagy szabálytalanság esetén a helyi választási bizottsághoz kell fordulni, és a visszaéléseket kép- vagy hangfelvétellel lehet igazolni. Megjegyezte, hogy bár a buszoztatás bejelentése esetén nem feltétlenül lesznek következmények, szoros eredmény esetén új szavazást is lehet kezdeményezni.

A TASZ választási forródrótja folyamatosan fogadja a hívásokat, és a választást követő három napig még elérhető marad a választópolgárok számára.