Megérkeztek a legfrissebb adatok, így alakul a választás célegyenesben

Közzétette a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a 17 órai részvételi adatokat, melyek szerint a választópolgárok 50,69 százaléka adta le voksát.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap 17 óráig a szavazásra jogosultak 50,69 százaléka, 3 991 444 fő járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. Ezzel szemben a 2019-es önkormányzati választáson 17 óráig a jogosultak 42,69 százaléka, az európai parlamenti választáson pedig 37,06 százaléka szavazott.

A taktikaiszavazas.hu előrejelzése szerint a végső részvételi arány 55,5 százalék körül alakulhat, ami alapján az európai parlamenti bejutási küszöb 216 ezer szavazat lehet. A szavazók száma a településtípusok szerint kiegyenlített, ami arra utal, hogy a Fidesz a kistelepüléses szavazóiból is kihozta a tartalékait, közelítve a 2 millió szavazóhoz.

A becsült végső mandátumarány a következőképpen alakulhat:

  • Fidesz: 12
  • Tisza Párt: 6
  • DK–MSZP–P: 2
  • Mi Hazánk Mozgalom: 1

Ezt a 15 órai adatok alapján Nagy Attila Tibor politikai elemzővel értékeltük.

Szavazni vasárnap este 7 óráig lehetett, kizárólag a személyazonosság és a lakcím vagy a személyi azonosító igazolása után az ország 10 119 szavazókörében. A szavazólapokat csak a választópolgár jelenlétében pecsételhették le a szavazatszámláló bizottságok, előre lebélyegezni tilos volt.

A szavazólapok feldolgozottságának függvényében, várhatóan vasárnap este 8 órától kezdődött meg a helyi önkormányzati választás eredményeinek közlése. Az előzetes eredményeket a www.valasztas.hu oldalon folyamatosan közzétették, de az adatösszesítést végző háttérendszerből történő adatátadás és a tényleges megjelenés között 10-15 perc késés várható volt.

A szavazatszámláló bizottságok először a polgármester-választások, majd a képviselő-testületi tagokra, Budapesten a főpolgármester-választás, a vármegyei közgyűlésekre (Budapesten a Fővárosi Közgyűlésre), végül az európai parlamenti (EP-) választás szavazólapjait számlálták össze. A jegyzőkönyvvezető haladéktalanul továbbította az eredményeket a helyi választási irodához, amely rögzítette azokat az informatikai rendszerben.

Az EP-választás eredményeinek közlésével azonban meg kellett várni, hogy Olaszországban este 11 órakor befejeződjön a szavazás.

: Index