Besült atombombák és dedós sárdobálások kampánya

Az idei választási kampányidőszak egészen a végső napokig váratott magára izgalmas eseményekkel, amikor is a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra visszalépésével felpezsdítette a magyar közéletet, és Vitézy Dávid támogatására szólított fel mindenkit.

A kampány során Magyar Péter megjelenése jelentős fordulatot hozott, bár a választási küzdelem nagy részében viszonylagos nyugalom uralkodott. Nem történtek botrányos események, és a kampányatombombák is rendre kudarcot vallottak, helyettük csupán kisebb-nagyobb sárdobálásokra került sor.

Novák Katalin kegyelmi botránya, bár nem közvetlenül a kampány része volt, mégis kapcsolódik hozzá, hiszen Magyar Péter közéleti felbukkanása ennek melléktermékeként értelmezhető. Magyar hangfelvételeket hozott nyilvánosságra, amelyeken a volt feleségével, Varga Judittal beszélgetnek arról, hogy a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagából eltávolítottak bizonyos részeket.

Varga Judit, a korábbi igazságügyi miniszter, egy rádióműsorban beszélt magánéleti problémáiról, és Magyar Péter politikai szerepvállalását személyes bosszúnak állította be. A Fidesz ezt követően kampányt épített fel az ügy köré, de Magyar népszerűségének csökkenése elmaradt.

A kormánysajtó nagy leleplezéseket ígért Karácsony Gergely kampányával kapcsolatban, de a beígért cikksorozatból csupán két zavaros írás született.

Győrben felröppentek pletykák egy állítólagos videóról, amelyen a fideszes polgármester, Dézsi Csaba András bántalmazza feleségét, de a felvétel nem került nyilvánosságra.

Dobrev Klára feljelentése Sulyok Tamás köztársasági elnök ellen, amely szerint részt vett volna külföldieknek történő földeladásokban, az ügyészség által elutasításra került.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozása sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel a kegyelmi ügy elterelte a figyelmet. A kormány korábban hekkertámadásokat kampányhazugságnak nevezett, de amikor bizonyítékok kerültek elő, sem a kormány, sem az ellenzék nem foglalkozott érdemben a témával.

Kalocsán, Szijjártó Péter lakossági fórumán a Telex újságíróit nem engedték be, és a rendőrség műveleti területté nyilvánította a területet, ahol a miniszter tartózkodott.

A kampány során több politikus is kerülte a kézfogást, például Orbán Viktor nem volt hajlandó kezet fogni Márki-Zay Péterrel.

Szentkirályi Alexandra kampányát különféle kreatív megoldások jellemezték, mint például a távirányítós kisautó használata a budapesti közlekedési helyzet bemutatására.

A kormánypártok kampányfilmjeiben Bébi Gyurcsányként ábrázolták Karácsony Gergelyt, és Papa Gyurcsányként Gyurcsány Ferencet.

Jánd községben a polgármester Orbán Viktor szlogenjére cserélte le a köszöntő táblát, amit a miniszterelnök is megtekintett.

A háborús pszichózis is megjelent a kampányban, a kormány háborús plakátokkal riogatta az embereket, és a Békemeneten Orbán Viktor arról beszélt, hogy csak a Fidesz védheti meg Magyarországot.

Végül a köztévében megrendezett vita sem hozott áttörést, a sok résztvevő miatt inkább monológok sorozatává vált az esemény.