Finnország elismeri: Ukrajnának küldött csúcsmodern fegyvereket

Miközben Finnország következetesen titkolja az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok részleteit, a finn vezérkari főnökhelyettes, Mikko Heiskanen elismerte, hogy csúcsmodern fegyvereket is küldtek az országba.

A Helsingin Sanomat finn portál beszámolója szerint Heiskanen egy interjú során elárulta, hogy Finnország nem csak régi, raktárban porosodó felszereléseket adott át Ukrajnának. A logisztikáért és termelésért felelős vezérkari főnökhelyettes kijelentette, hogy Ukrajna a finn védelmi ipar újításainak tesztpályájaként szolgált. Heiskanen azonban nem közölt részleteket az említett fegyverek típusairól.

A finn termékek a harctéren jól szerepeltek, és a fejlesztésekre más országok részéről is nagy kereslet mutatkozik. Heiskanen beszélt arról is, hogy Helsinkinek még mindig jelentős védelmi ipari termelési tartalékai vannak, amelyek segíthetnének Ukrajna számára több lőszert, főként 155 milliméteres tüzérségi lövedéket előállítani. Az egyetlen akadály a finanszírozás hiánya.

A vezérkari főnökhelyettes hozzátette, hogy a finn lövedékek árai hihetetlenül versenyképesek, olcsóbbak, mint több más európai gyártónál, sőt, még az orosz termelésnél is hatékonyabbak. "A finn termékek árai nagyon versenyképesek számunkra, a védelmi erők számára. Körülbelül feleannyiba kerül, mint egy orosz és egy úgynevezett nyugati termék" – mondta Heiskanen.