Új korallzátony felfedezése Curaçao közelében

A Holland Királyi Tengerészeti Kutatóintézet kutatói egy sértetlen állapotban lévő, kilométer hosszú korallzátonyt fedeztek fel Curaçao közelében, amelyet a globális felmelegedés és szennyezés kevésbé érintett.

A kutatócsoport három hét hajózás után, még januárban talált rá véletlenül a mélyebb vízben elhelyezkedő zátonyra. Lennart de Nooijer, a NIOZ kutatója szerint a felfedezést nem hozták nyilvánosságra azonnal, mert attól tartottak, hogy az emberek kárt tehetnek benne, ezért először alaposan elemezték a videofelvételeket.

De Nooijer nem részletezte a korallzátony pontos helyzetét, de "nagyon különlegesnek" nevezte a leletet. Megjegyezte, hogy a korallzátonyok általában nagyon rossz állapotban vannak, és szinte minden eltűnt belőlük.

A mélyebben fekvő korallzátonyokat kevésbé érintik a globális felmelegedés és szennyezés káros hatásai, bár ezeknél is változhat a korallok összetétele és csökkenhet a fajok sokfélesége. Ennek ellenére nem feltétlenül kevésbé színesek vagy látványosak ezek a zátonyok.

De Nooijer hozzátette, hogy a sekélyebb korallzátonyok szenvednek az úgynevezett fehéredéstől, és még nem tudják pontosan, mekkora a most felfedezett korallzátony teljes területe. Jelenleg nem terveznek további kutatásokat ezen a területen, mivel a jelenlegi kutatási programjuk lényegében véget ért.