A világ legsétálhatóbb városai

Egy friss tanulmány felfedte, hogy a nagy és gazdag városok gyakran kevésbé gyalogosbarátok, de vannak meglepő kivételek.

Egy nemrégiben végzett kutatás kimutatta, hogy a nagyobb és gazdagabb városokban nehezebb gyalog közlekedni, ami részben a több évtizedes autóközpontú politikának tudható be. A CNN által ismertetett "The ABC of Mobility" című tanulmány szerint azonban vannak városok, amelyek pozitív példát mutatnak.

A 794 vizsgált város közül kiemelkedik a mozambiki Quelimane, amely kifejezetten gyalogosbarát kikötővárosként tűnik ki. Európában több város is büszkélkedhet azzal, hogy kellemes sétákat kínál lakóinak és látogatóinak egyaránt.

Hollandiában Utrecht csatornái melletti fás sétányok és Hága monumentális épületei teszik vonzóvá a várost a gyalogosok számára. Spanyolországban Bilbao kikötővárosa és León, amely római romokkal és gótikus katedrálisokkal büszkélkedik, szintén ideális célpontok a sétálás szerelmeseinek.

A hegyvidéki települések kedvelői számára pedig az Alpokban található Bolzano és Innsbruck kínál felejthetetlen élményeket. Ezek a városok bizonyítják, hogy a gyalogosbarát környezet kialakítása nem csak a kisebb települések privilégiuma.