Ezrek tüntettek a Fehér Ház előtt Biden gázai politikája ellen

Több ezer résztvevővel palesztinpárti tüntetést tartottak szombaton Washingtonban a Fehér Ház körül, tiltakozva Joe Biden gázai palesztinokat érintő politikája ellen.

A demonstrálók a „vörös vonal” tüntetésnek nevezett megmozduláson követelték az Egyesült Államoktól, hogy állítsa le a katonai segítséget Izrael számára. A résztvevők, akik részben vörös ruházatban jelentek meg, egy több mint három kilométer hosszú vörös szalaggal kerítették körbe az elnöki rezidenciát, ezzel is kifejezve tiltakozásukat.

A vörös szalag Joe Biden egy korábbi kijelentésére utalt, amely szerint az izraeli hadsereg Rafahban végrehajtott hadműveletei nem lépték át azt a „vörös vonalat”, amely az amerikai katonai szállítások leállítását eredményezné.

A tüntetők között voltak, akik transzparenseken Joe Bident vádolták a háború során meghalt palesztin civilek miatt, míg mások a „szabad Palesztina” megteremtését követelték.

A megmozdulás bár túlnyomóan békés volt, néhány résztvevő a Fehér Ház közelében lévő szobrokat rongálta meg és szennyezte be vörös festékkel. Emiatt Washington belvárosában jelentős hatósági készültség volt tapasztalható a nap folyamán.

Joe Biden elnök a tüntetések idején nem tartózkodott Washingtonban, hanem Párizsban volt, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt többek között az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról.