Franciaországban az exit pollok szerint a szélsőjobb nyert, Macron feloszlatta a parlamentet

Franciaországban az exit pollok eredményei szerint a Nemzeti Tömörülés (Rassemblement national - RN) érte el a legjobb eredményt a választáson, de Emmanuel Macron pártja és a szocialisták is jobban teljesítettek a vártnál. A választási vereség után Macron bejelentette a parlament feloszlatását és új választások kiírását.

Az M6-RTL-Challenges megbízásából készített exit poll szerint a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés 32,4 százalékos eredménnyel végzett az élen, ami azonban elmarad az utolsó közvélemény-kutatások által előrejelzett 33-34 százalékos sávtól. Emmanuel Macron elnök által vezetett Renaissance párt 15,2 százalékot ért el, ami felülmúlja az utolsó mérésekben várt 13-14 százalékot.

A Szocialista Párt a harmadik helyen végzett 14 százalék körüli eredménnyel, míg az LFI 8,3 százalékot szerzett, megelőzve ezzel a mérsékelt jobboldali Republikános pártot, amely 7 százalékot kapott. A másik szélső jobboldali párt, a Reconquête is bejutott 5,5 százalékkal, valamint a zöldek is parlamenti képviseletet szereztek 5,2 százalékos eredménnyel.

A választási eredmények fényében Emmanuel Macron bejelentette, hogy feloszlatja a francia parlamentet és előrehozott általános választásokat ír ki. A választások első fordulója június 30-án, a második július 7-én lesz. Macron kiemelte a szélsőjobboldali erők európai emelkedését, és hangsúlyozta a kontinens védelmének fontosságát. Kijelentette, hogy hallotta a választók üzenetét és aggályait, és nem hagyja azokat válasz nélkül.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője kijelentette, hogy pártja kész átvenni a hatalmat, ha a francia nép úgy dönt, hogy támogatja őket a közelgő nemzeti választásokon.

Azonban fontos kiemelni, hogy az exit pollok nem mindig pontosak, és az eredmények eltérhetnek a végleges szavazatszámlálástól. Az EP-választáson egyébként harminc éve nem sokan szavaztak olyan sokan Franciaországban, mint most: 51 százalékos a részvételi arány.

A franciaországi fejleményeknek, a Nemzeti Tömörülés nagy győzelmének szélesebb, európai következményei is lehetnek:

  • A radikális jobboldal európai szinten is megerősödik, Le Penék győzelmét máshol is trendfordulóként, saját sikerként fogják ünnepelni;
  • Le Pen pártjának erősebb lesz a pozíciója, ez pedig kihathat az új jobboldali erőviszonyokra, a Melonihoz való viszonyra, és akár a Fidesz EP-n belüli szövetségeire;
  • Kérdés, hogy Macron mennyire tudja stabilizálni a helyzetét, és a belpolitikai pozíciója hogyan hat majd ki európai ambícióira és az EU-s pozícióosztásokra.

Európában más kormányok is válságba kerültek: Alexander De Croo belga miniszterelnök bejelentette lemondását, miután pártja, a Szabad Liberálisok és Demokraták 5,7 százalékot szerzett a belga parlamenti választásokon, ami jelentős veszteség a korábbi eredményhez képest. A belga választásokon az Új Flamand Szövetség (N-VA) fölényesen nyerte az EP-választásokat, míg De Croo pártja, az Open VLD támogatottsága 8 százalékra esett vissza. De Croo könnyeivel küszködve jelentette be lemondását, de ígérete szerint "visszatérnek".

Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemező Központ stratégiai igazgatója szerint a franciaországi választások eredménye példátlan helyzetet teremt, és a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés kétszer annyi szavazatot szerzett, mint Macron pártja. A Nemzeti Tömörülés valószínűleg az Identitás és Demokrácia frakciójához fog csatlakozni. Lakatos kiemelte, hogy a nyugat-európai pártoknak hozzá kell szokniuk a gondolathoz, hogy egész mást fog jelenteni a jobboldal az EU-n belül, mint korábban. A magyar politikára gyakorolt hatásról is beszélt, megjegyezve, hogy a Fidesz figyelemmel kísérte az eseményeket, és még nem döntött arról, hogy melyik frakcióhoz csatlakozik, vagy független marad-e.