Európa politikai változásai és Magyarország helyzete

Négy jelentős esemény történt az elmúlt időszakban, amelyek meghatározhatják Európa jövőjét és Magyarország szerepét az Európai Unióban.

Az első esemény Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet volt. Egy 71 éves lévai költő, Juraj Cintula Nyitrabányán tüzet nyitott a kormányfőre, mivel nem értett egyet Fico politikájával. Fico a lövések után a földre zuhant, majd a testőrei autóba tették és a városi kórházba szállították, onnan mentőhelikopterrel vitték Besztercebányára. Támadóját, Juraj Cintulát azóta előre kitervelt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlettel gyanúsítják. Fico azóta túl van az életveszélyen, sőt már első beszédét is megtartotta a merénylet óta. Orbán Viktor a merénylet után úgy nyilatkozott, hogy Szlovákia a kormányváltással a békepártiság felé indult el, ami Magyarország számára is előnyös volt, de a támadás ezt a folyamatot megakasztotta. Fico és Orbán szövetségesek, de a szlovák kormányfő baloldali politikusként azonosított, aki egy szélsőjobboldali párttal kormányoz együtt. Politikai kapcsolatukat az jellemzi, hogy mindketten óvatosabbak lennének az Ukrajna iránti támogatásban az oroszokkal szembeni harcban, de Fico nem mutatott konkrét támogatást Orbán irányába.

A második esemény Geert Wilders holland politikus koalíciós megállapodása volt Hollandiában. A harmadik pedig az, hogy bebizonyosodott: az orosz titkosszolgálatok feltörték a magyar diplomácia informatikai rendszerét, amit a magyar kormány korábban letagadott. A negyedik esemény az Európai Parlament Identitás és Demokrácia frakciójának döntése, amely kizárta a német AfD-t a tagjai közül.

Orbán Viktor kormányának európai magányáról is beszámoltunk már korábban. A lengyel kormánypárt bukása és Donald Tusk koalíciójának hatalomra kerülése tovább erősítette ezt a magányt. A korábbi lengyel kormány, Mateusz Morawieczki vezetésével, nem támogatta Orbán oroszpolitikáját, de egyes uniós eljárásokban és a migráció kérdésében mégis támogatást nyújtott Magyarországnak. Fico kormánya azonban még ezt sem tette meg, és bár kemény ukránellenes retorikával kampányolt, mégis megszavazta Ukrajna uniós csatlakozását és a Kijevnek nyújtott segélyt, valamint a szlovák cégek továbbra is szállíthatnak fegyvert Ukrajnába.

A szlovákiai EP választások nem hivatalos eredményei szerint a liberálisok nyertek, Fico pártja csak második lett, ami ellentmondott az utolsó felmérések többségének előrejelzéseinek.