Észak-Korea újra szemeteszsákokat dobott Dél-Koreára

Észak-Korea vasárnap ismét több száz, szeméttel teli léggömböt küldött át Dél-Korea felé, válaszul egy dél-koreai aktivista csoport Phenjan-ellenes tevékenységére.

Az MTI jelentése szerint ez a cselekedet válasz volt arra, hogy egy dél-koreai aktivista csoport propaganda-röplapokat szállító ballonokat juttatott át Észak-Koreába. Észak-Korea május 28-a óta több mint 150 szemeteszsákot tartalmazó léggömböt indított el, és azóta körülbelül ezer hasonló léggömböt küldött, amelyek komoly károkat okoztak Dél-Koreában. A léggömbök tartalmaztak cigarettacsikkeket, műanyagot, állati ürüléket, USB-adathordozókat és elemeket is. Június elején Észak-Korea ígéretet tett arra, hogy befejezi ezt a gyakorlatot, de úgy tűnik, az ígéret nem tartott sokáig.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint szombat éjszaka óta több mint 300 léggömböt észleltek, bár sokat a szél a tenger felé sodort. Ezek a léggömbök nem tartalmaztak veszélyes anyagokat.

A dél-koreai hatóságok már korábban is figyelmeztették a határmenti lakosokat, hogy kerüljék a léggömbök tartalmának érintését, és hívták fel a figyelmet a zuhanó zsákok által okozott lehetséges sérülésekre és károkra. Emellett a dél-koreai elnöki hivatal bejelentette, hogy válaszul hangosbeszélőket telepítenek a határ környékére, és Észak-Koreát tették felelőssé a két ország közötti konfliktus esetleges eszkalációjáért.

A 1953-ban lezárt koreai háború tűzszüneti megállapodással ért véget, a két ország jogilag a mai napig nem kötött békeszerződést, és így technikailag több mint hetven éve hadban áll egymással.

Phenjan közlése szerint ily módon válaszolt azokra a propagandaröplapokra, amelyeket Dél-Korea szintén léggömbökkel juttatott át az ő területére. A phenjani vezetés hozzátette, hogy nem küldenek több szemeteszsákot, ha Szöul is felhagy a röplapterjesztéssel Észak-Koreában. Dél-Korea belengette, hogy felfüggeszti az Észak-Koreával 2018-ban kötött, a katonai feszültség enyhítéséről szóló megállapodás minden pontját válaszul az akcióra.