Meghalt Felkai Miklós, a kalapos gitáros

Elhunyt Felkai Miklós, a magyar blues-rock egyik kiemelkedő alakja, a Color együttes legendás gitárosa. 73 éves korában távozott közülünk hosszan tartó betegség után.

Felkai Miklós, aki nemcsak szólógitárosként, hanem zeneszerzőként és szövegíróként is maradandót alkotott, életének 73. évében hunyt el. A debreceni származású zenész, akit sokan a kalapos gitárosként ismertek, a Color együttes egykori tagjaként ő volt az egyik legismertebb blues-rock gitáros Magyarországon.

Ritka az olyan ember, aki egész életében szenvedélyesen és magas színvonalon űzi hivatását, Felkai Miklós pedig éppen ilyen volt. Soha nem elégedett meg azzal, amit tudott, mindig törekedett a fejlődésre.

Az ikonikus kalapos gitáros olyan neves zenekarokban játszott, mint az Apostol, a Color és a Lux, és olyan előadókkal dolgozott együtt, mint az LGT, Kovács Kati, Máté Péter, Sass Szilvia, Dés László, Presser Gábor, Zalatnay Sarolta, Varga Miklós és Deák Bill Gyula. A Color együttes tagjaként részt vett a Féltelek című dal megalkotásában, amely a zenekar egyik legismertebb slágere lett, és a mai napig nagy népszerűségnek örvend a rajongók körében.

Felkai Miklós a zenében és a művészet erejében hitt, és ezt a hitét megosztotta másokkal is. Ő szervezte meg Magyarországon az első Gitárpárbajt a Petőfi Csarnokban, amelyet nagy érdeklődés övezett, és amelynek 1986-ban ő volt az ötletgazdája és fellépője is.

Karrierje során több szólóalbumot is kiadott, mint például az 1988-as F F MIKI, A Magyar Tenger és a 1991-es Baby Jazz. Később létrehozta a Felkai Blues Brothers, majd a Felkai Jam nevű zenekarokat, és 2001-ben megjelent a Felkai Jam CD-je. A Fantomas nevű zenekar alapítója is ő volt.

Felkai Miklós utolsó albuma, a Felkai IV., 2022-ben látott napvilágot. Bár lemezein főként gitártudását helyezte előtérbe, koncertjein énekesként is megmutatta tehetségét. Négy hónapos betegség után, barátai tájékoztatása szerint, szombat délután örökre lehunyta szemét.

(Nyitókép forrása: Facebook / Miki Felkai)