Önkormányzati választások: Egyedüli jelöltek előretörése

A mai önkormányzati választáson a települések több mint negyedében csupán egyetlen polgármesterjelölt indul, így már egy szavazattal, akár a sajátjukkal is, ötéves mandátumot szerezhetnek.

A Szabad Európa adatai szerint az 858 egyedülálló jelölt közül 674 független, míg a Fidesz 169 polgármesterjelöltje már most bizakodhat a győzelemben. Közöttük található Mészáros László, a felcsúti polgármester, aki csak névrokona a helyi ismert Mészárosnak, valamint Rogán Valéria, Szakonyfalu eddigi vezetője, aki Rogán Antal testvére.

Az MSZP is biztos polgármestert ünnepelhet Győrtelken, ahol Halmi József folytatja a város vezetését. A Gattyán György által alapított Megoldás Mozgalom szintén büszkélkedhet egy polgármesterrel Szamossályiban, ahol Bíróné dr. Dienes Csilla volt az egyetlen jelölt.

Szálkán Pálfi János polgármester, aki lányával közösen birtokolja a helyi fizetős strandot üzemeltető céget, ismét indul a választáson. A strand partfalainak megerősítésére közel 120 millió forint uniós támogatást kaptak, ami az Integritás Hatóság kifogásait váltotta ki. A hatóság szerint a fejlesztés nem közösségi, hanem magánérdekeket szolgálhat, hiszen a strand bevételéből a polgármester cége részesül. A strandfejlesztés kapcsán költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a NAV-nál.

A legnagyobb település, ahol csak egy polgármesterjelölt van, Százhalombatta, ahol Vezér Mihály 1990 óta, egyetlen ciklus kivételével, folyamatosan vezeti a várost. Csak 2002-ben veszített, de 2006 óta ismét ő a polgármester.