10 év után megszólalt az éber kómában fekvő Katalin

Arany János ismert sorai jutnak eszünkbe, amikor Varga Katalin történetét halljuk, aki éber kómában fekve tíz év után újra megszólalt.

Varga Katalin agyából 2014-ben távolítottak el egy jóindulatú daganatot, de egy kórházi baktériumfertőzés után éber kómába került. Azóta magzatpózban fekve tölti napjait, és bár néha tudja mozgatni a lábát és a száját, önellátásra és érthető kommunikációra képtelen maradt. A családja kilátástalan helyzetben van, de az idős édesanyja, Kistaj Éva, aki már egy évtizede ápolja lányát, a szürke hétköznapokban is igyekszik megtalálni a szépséget. A minap azonban egy váratlan esemény adott okot a reményre: Katalin hajnali négykor, a torkán lévő kanül ellenére, képes volt kimondani az "anya" szót, amit többször is megismételt.

Katalin édesanyja szerint lánya sok mindent megért, és a szemével is igyekszik kommunikálni. A közelmúltban a lábfejét is mozgatta, és összerezzen, amikor becsapódik az ajtó. Jelenleg arra várnak, hogy beültessék neki a koponyaimplantátumot, és kiutazhassanak Barcelonába egy speciális kezelésre, ami pozitív irányba mozdíthatná az állapotát. Ismerőseik között van, aki három év kóma után felébredt, miután elvégezték rajta a beavatkozást, amelynek költsége több mint kétmillió forint.

Az asszony életét további tragédiák is sújtják. Nem elég, hogy egy elbukott műhibaper miatt neki kell állnia a csaknem hárommilliós perköltséget kifizetni, a huszonhat éves fia nemrégiben motorbalesetet szenvedett, és tizenkét órán keresztül eszméletlen állapotban volt.

Varga Katalin korábban egy birtokon élt a férjével és gyerekeivel, de a tragédia után eltiltották tőle a kicsiket. A lánya, miután nagykorúvá vált, már rendszeresen látogatja, azonban a felnőtté vált fia nem kíváncsi rá. A volt férje pedig feljelentette gyerektartásért, és végrehajtót is küldött a nyakára.

A család jogerősen elutasított 100 millió forintos kártérítési kérelme ellenére még nem adta fel a harcot. Dr. Litresits András, Éva jogi képviselője szerint alkotmányjogi panaszt nyújtottak be az Alkotmánybíróságon, amelyben az ítélet megsemmisítését kérik. Ha ez megtörténik, új eljárás indulhat, és más ítélet is születhet.