Donald kacsa 90. születésnapját ünnepli

Walt Disney rajzfilmkészítő és producer stúdiójában született meg a világ egyik legismertebb rajzfilmfigurája, Donald kacsa, aki most ünnepli 90. születésnapját. Eredeti foglalkozása tengerész volt, de a rajzfilmekben és sorozatokban számos más szerepben is megjelent, többek között szerelőként, pilótaként, árusként, mezőgazdászként, kétkezi munkásként, rendőrként, tűzoltóként és kertészként is.

Donald kacsa karaktere az 1930-as években jelent meg először a Disney rajzfilmjeiben, ahol Mickey egérrel, Goofyval és Plútó kutyával közösen szerepelt. Később Al Taliaferro és Ted Osborne által megalkotott önálló karakterré vált, aki a városban él és három unokaöccsét, Tiket, Nikit és Vikit neveli.

Egy különleges epizódban Donald kacsa a politikai vizekre is evezett, amikor a hitleri Németországban történő kalandjait követhettük nyomon. Ebben az inkább felnőtteknek szánt részben a készítők kigúnyolták a náci rezsimet, ami a tengerentúlról nézve csak viccesnek és visszataszítónak tűnt, a pártállami erőszakról és tömeggyilkosságokról akkor még mit sem lehetett tudni.