Donald Tusk győzelme az EP-választáson Lengyelországban

A lengyelországi exit poll-adatok alapján Donald Tusk miniszterelnök vezette Polgári Koalíciója nyerte az Európai Parlament választását, míg az ellenzéki Jog és Igazságosság pártja, a Fidesz korábbi szoros szövetségese, lemaradva követi.

A Polgári Koalíció 38,2 százalékos eredménnyel zárta a választást, míg a Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság 33,9 százalékot ért el. A tavaly őszi parlamenti választásokon még a PiS nyert majdnem ugyanennyivel a centrista ellenfelével szemben, de az EP-választás előtti utolsó két hétben a mérleg nyelve a Polgári Koalíció felé billent, összefüggésben a PiS-nek kellemetlen ügyek előtérbe kerülésével, mint például a bűncselekmények áldozatainak járó kártérítések politikai eltérítése és az Orlen volt elnöke elleni eljárás. A harmadik helyen a szélsőjobboldali Konföderáció végzett 11,9 százalékkal, míg a Holownia által vezetett Harmadik Oldal nevű szövetséget bő nyolc százalék választotta. A Baloldal 6,6 százalékot kapott. A részvételi arány alacsony volt, mindössze 39,7 százalék.

A mandátumok elosztása szerint a Polgári Koalíció 21, a Jog és Igazságosság 19, a Konföderáció 6, a Harmadik Oldal 4, a Baloldal pedig 3 képviselői helyet szerezhetett az Európai Parlamentben. Összesen 53 lengyel mandátumról döntöttek a választók.

Donald Tusk, az eredményeket látva, kifejezte elégedettségét és boldogságát, mondván: "10 évet vártunk a dobogó első fokára. Nagyon boldog vagyok." A választás eredménye, amennyiben hétfőn hivatalosan is megerősítik, jelentős megkönnyebbülést hozhat a kormánynak, annak ellenére, hogy a részvétel csekély volt, és a végleges adatok valószínűleg nem lesznek sokkal magasabbak 30 százaléknál.