Deutsch Tamás munkájának értékelése az Európai Parlamentben

A magyarok csupán elégségesre értékelik Deutsch Tamás fideszes EP-listavezető munkáját az Európai Parlamentben. A kormánypárti szimpatizánsok véleménye szerint Deutsch teljesítménye gyengébb, mint amit az ellenzéki pártok hívei gondolnak a saját, általuk támogatott képviselőkről.

A Fidesz politikusának értékelése tehát nem tűnik kiemelkedőnek a magyar választópolgárok körében. Ez arra utalhat, hogy a pártállástól függetlenül a magyarok kritikusak lehetnek a politikusok európai szintű teljesítményével kapcsolatban. A Blikk brüsszeli tudósítója a helyi Magyar Nagykövetséghez látogatott, ahol a külföldön élő magyarokat kérdezte arról, mit szólnak a kormány által gyakorta hallott szlogenhez: "Állítsuk meg Brüsszelt!" A kérdést hazánk brüsszeli nagykövetének, Dr. Kovács Tamás Ivánnak is feltették, ami további érdekes nézőpontokat hozhatott a magyarok brüsszeli tevékenységének megítéléséhez.

Belgiumban, ahol az Európai Parlament egyik székhelye található, a szavazás elektronikusan történik, ami gyors és hatékony összesítést tesz lehetővé. A belgák nem csak EP-képviselőket, hanem önkormányzati képviselőket, polgármestereket, illetve regionális és szövetségi parlamenti képviselőket is választanak, ami összetett és intenzív kampányt eredményezett. A szavazás kötelező jellege miatt a részvételi adatok magasak lesznek, de ez nem feltétlenül tükrözi a választók aktív politikai elkötelezettségét.

A szavazási folyamat Belgiumban egy mágneskártya használatával kezdődik, ahol a választópolgárnak először nyelvi alapon kell döntenie, majd a pártot és a preferált jelöltet kell kiválasztania. A szavazógép a procedúra végén egy QR-kódot nyomtat, amelyet le kell szkennelni, és a papírt egy urnába kell dobni, ezzel biztosítva a szavazatok nyomon követhetőségét. A belgák figyelembe veszik azokat is, akik kötelező jelleg miatt mennek el szavazni, de valójában nem kívánnak érvényes voksot leadni; számukra lehetőség van az érvénytelen szavazat ikonjának jelölésére.