Dél-Korea hangszórós propagandával válaszol az észak-koreai trágya- és szemétcsomagokra

Dél-Korea újraindítja a hangszórós propagandasugárzást válaszul az Észak-Korea által küldött trágya- és szeméttel teli léggömbökre. A dél-koreai hadsereg szerint a sugárzott üzenetek éjszaka akár 24 kilométerről is hallhatóak.

A BBC beszámolója szerint Dél-Korea a hangszórós propaganda újraindításával reagál az Észak-Korea által a határon átküldött szemét- és trágyatöltelékű zsákokra. A két ország közötti kommunikációs csatornák 2018-ban szűntek meg, de a déli rész most úgy döntött, hogy újra használja a hangszórókat a határon túli területek felé.

Észak-Korea eddig nem reagált a propaganda újraindítására, de korábban háborús cselekménynek minősítette a hangszórókból érkező üzeneteket, és azzal fenyegetőzött, hogy megsemmisíti azokat.

A dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint a hangszórókból sugárzott tartalom a két Koreát érintő híreket tartalmaz, és a hangok nappal 10 kilométerről, éjszaka pedig akár 24 kilométerről is hallhatóak.

Május végén Észak-Korea mintegy 150 zsák trágyát és szemetet juttatott át Dél-Koreába, léggömbök segítségével. A dél-koreai hadsereg szerint ezek a csomagok nem tartalmaztak veszélyes szennyező anyagokat, de a lakosságot arra kérték, hogy kerüljék a léggömbökkel érkező csomagok érintését, és észlelés esetén azonnal értesítsék a hatóságokat.