Berobbant Budapest

13 óráig a választók harmada, azaz 33 százalékuk adta le a szavazatát, ami jelzi, hogy a választási részvétel dinamikája valamelyest mérséklődött. A 2022-es országgyűlési választásokon ebben az időpontban már 40 százalék felett volt a részvétel, míg a 2019-es EP-választáson 24 százalék, az önkormányzati választáson pedig 26,6 százalék volt ez az arány.

Az ezer és 3 ezer fős települések is az országos átlag alá estek a részvételi adatok tekintetében. Ezen települések névjegyzékében nagyjából 1.2 millió ember szerepel. A kistelepüléseken jellemzően dél körül csökken a szavazóhelyiségekben a forgalom, míg a fővárosban ebben az időszakban kezdenek el ébredezni a szavazók, ami a részvételi arányokban is megmutatkozik.

A megyei jogú városok továbbra is az átlag alatti részvételt mutatnak, hasonlóan az ezer és 3 ezer lakos közötti településekhez. Ezzel szemben a 20 ezer fő feletti nem megyei jogú városokban az aktivitás átlag feletti.

Egyes megyei jogú városokban, mint például Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán, feltűnően alacsony a részvétel; itt a választók kevesebb mint 20 százaléka ment el szavazni 13 óráig.

A fővárosban megfigyelhető megnövekedett részvételi arány tovább fokozza a választási végkimenetellel kapcsolatos bizonytalanságokat. Azonban a választási részvétel mellett Budapestet és környékét egy másik, sötétebb esemény is beárnyékolja: a 17 éves Tóth Gréta eltűnése, akit már közel két hónapja keresnek. A fiatal lány eltűnése óta semmilyen nyom nem vezetett a megtalálásához, és a családja szerint Gréti soha nem hagyta volna el önként a közösségi oldalait és nem kapcsolta volna ki a telefonját. A rendőrség eltűntként körözi, de névtelen telefonhívások és rejtélyes üzenetek szerint Grétit erőszakos férfi tartja fogságban, lehet, hogy Budapest környékén, egy családi házban.

Gréti nevelőanyja, Márton Ágnes szerint a lányt egy ismerősükkel látták utoljára, aki ellen több zaklatási és bántalmazási ügyben is eljárást indítottak. A család több rejtélyes hívást és üzenetet is kapott, amelyek szerint Grétit fogva tartják, és a férfi üzent, hogy hagyják őket békén.

Az Életrevalók alapítvány, amely már Gréti eltűnése előtt is kapcsolatban volt a családdal, segítséget nyújt a nehéz anyagi helyzetben lévő családnak. Az alapítvány létrehozója, Biczók Beáta szerint nem kizárt, hogy Gréti a szülők betegségének terheit nem bírva menekült volna, de egy rosszindulatú ember hálójába kerülhetett.

Aki segíteni szeretne Gréti családján, az a MagNet Bank 16200144-18553060 számlaszámán teheti meg a "Egri család támogatása" közlemény megjelöléssel. Tóth Grétát jelenleg az Egri Rendőrkapitányság keresi, és mivel még nem töltötte be a 18. életévét, a rendőrség köteles hazavinni szüleihez, ha megtalálják.