Florida partjainál cápák támadtak meg három fürdőzőt

Két külön incidens során összesen három személyt támadtak meg cápák a floridai Öböl-parton, mindössze kilencven perc leforgása alatt. A BBC szerint az első támadás egy 45 éves nőt ért, aki súlyos sérüléseket szenvedett, és a második esetben két tinédzser lány lett a cápák áldozata.

Az első eset a WaterSound Beach közelében történt helyi idő szerint pénteken 13:20 körül, ahol a nő csípőjén és bal alsó karján szenvedett kritikus sérüléseket. A sérültet helikopterrel szállították kórházba, ahol karjának egy részét amputálni kellett.

A hatóságok a támadás után dupla piros zászlókat helyeztek ki a strandokon, hogy figyelmeztessék a fürdőzőket a veszélyre.

A második támadás a Seacrest Beach közelében történt, hat kilométerrel keletebbre az első helyszíntől, ahol a két tinédzser lányt, egy 25 és egy 17 éves korút, támadták meg cápák. Az egyikük jelentős sérüléseket szenvedett a combján és az egyik kezén, míg a másik lány lábán keletkeztek kisebb sérülések.

A hatóságok a támadások után néhány strandot ideiglenesen lezártak, majd a következő nap újra megnyitották, lila zászlókkal jelezve a cápaveszélyt. Emellett csónakokkal járőröznek a partszakaszon, hogy biztosítsák a fürdőzők biztonságát.

A Walton megyei seriff hivatala kiemelte, hogy bár a cápatámadások ritkák, a cápák mindig jelen vannak az öbölben, így a fürdőzés sosem teljesen kockázatmentes. A strandolókat arra intették, hogy legyenek óvatosak a fürdőhelyek kiválasztásakor és vegyék komolyan a hatóságok figyelmeztetéseit. A seriff hivatala szombaton közölte, hogy járőrözés közben egy 4,2 méteres pörölycápát észleltek Santa Rosa Beachnél, ami bár nem szokatlan, további óvatosságra inti a fürdőzőket.

A Floridai Egyetem adatai szerint évente világszerte 70-100 cápatámadás történik, ezek általában öt halálos áldozatot követelnek. A legtöbb támadás a partközeli vizekben, homokpadok közelében történik, ahol a cápák táplálkoznak és apálykor könnyen csapdába eshetnek. A szakemberek tavaly azt közölték, hogy világszerte 69 provokálatlan cápatámadás történt ember ellen. Floridában a legtöbb cápatámadást a kékcápák okozzák, amelyek szeretik a melegebb vizeket és közéjük tartoznak olyan fajok, mint a bikacápák vagy a feketecsúcscápák.