Ismét sokszínű lesz Budapest? Sorra jönnek az eredmények a kerületekből

A 2019-es önkormányzati választásokon a budapesti 23 kerületből 14-ben ellenzéki támogatással választottak polgármestert, míg kilenc kerületben a Fidesz-KDNP vagy a kormánypártok által támogatott jelölt diadalmaskodott. Idén a kormánypártok célul tűzték ki, hogy visszahódítsák a kerületeket, és jelentős erőfeszítéseket tettek a kampányban. A választások izgalmas kérdései a kerületekben dőlnek el, ahol a legnagyobb csaták zajlanak az ellenzék és a kormánypártok között, és ahol a Tisza Párt is megméreti magát.

A választási eredmények folyamatosan érkeznek, és a budapesti kerületekben több helyen is szoros versenyre lehetett számítani. A belső kerületekben, mint például a VI., VII. és a Józsefvárosban, a részvételi arány még 17 óráig sem érte el az 50 százalékot, míg más kerületekben, mint például a XVI. kerületben, ahol a választók aktivitása meghaladta a 60 százalékot. Budapesten általában magasabb volt a választási részvétel az országos átlagnál, délután 17 óráig a szavazópolgárok 51,64 százaléka adta le voksát.

A választások eredményei meghatározhatják, hogy Budapest milyen irányt vesz a következő években, és hogy a kormánypártok vagy az ellenzék képviselői irányítják-e a főváros különböző kerületeit. A Tisza Párt újoncként is megpróbálja befolyásolni a választások kimenetelét, ami további izgalmat ad a politikai küzdelemnek. A választások végeredménye még várat magára, de a folyamatosan frissülő adatok már sejtetik, hogy a küzdelem minden kerületben kiélezett volt.

Egyes településeken már eldőlt a polgármesteri szék sorsa, mint például Nyírmártonfalván, ahol nem választották újra az erdő nélküli lombkoronasétányról elhíresült Filemon Mihályt. A település új vezetője Kövér Mihály Csaba független jelölt lett. Filemon Mihály a 2019-es önkormányzati választáson még a Fidesz-KDNP jelöltjeként tudott nyerni, azonban a mostani választáson már függetlenként indult. Az Átlátszó által nyilvánosságra hozott lombkoronasétány-ügy, valamint a polgármester későbbi viselkedése, mint például egy közmunkás nő megfenyegetése és a sajtóper elvesztése, valószínűleg befolyásolta a választók döntését. Az ügyben az OLAF is vizsgálatot indított.

Szentesen is meglepetés született, ahol a Jövönk Szentes Egyesület színeiben induló regnáló polgármester, Szabó Zoltán újrázott, 51,01 százalékos eredménnyel. A Fidesz-KDNP jelöltje, a Honvéd focicsapat jelenlegi tulajdonosa, Bozó Zoltán csak a szavazatok 42,66 százalékát tudta megszerezni, míg a Mi Hazánk jelöltje, Baranyi László 6,32 százalékot ért el. Bozó Zoltán 2019 óta a Honvéd tulajdonosa, és jelenleg is tárgyalásokat folytat a klub eladásáról, ami a szurkolók szerint nem független a politikai ambícióitól sem. A Honvéd csapata az elmúlt öt évben lejtmenetben van, és idén majdnem kiesett az NB II.-ből. Bozó és a klub vezetői ellen a szurkolók április elején tüntetést is szerveztek.