Botka László újra győz Szegeden, Borbély Lénárd erős kezdése Csepelen

Szeged városában Botka László maradt a polgármester, miután a szavazatok majdnem 86 százalékának összeszámolása után jelentős előnnyel vezetett.

A választási eredmények alapján Botka László (Összefogás Szegedért) 67,55 százalékos eredménnyel nyerte meg a választást, míg ellenfele, Fülöp László (Fidesz) 24,20 százalékot ért el. Szeged az a megyei jogú város, ahol a Fidesz 2002 óta nem tudott polgármester-választást nyerni. A párt különböző jelölteket állított már, de eddig mindegyikük vereséget szenvedett.

Az idei választáson Fülöp László, a volt tévés szerkesztő kapta a feladatot, hogy visszahódítsa a várost a Fidesz számára, azonban ezúttal sem sikerült a győzelem. Szeged ellenzéki hovatartozása tovább erősödhet, hiszen a városban tervezik, hogy gyárat épít a BYD, ami Kína legnagyobb elektromosautó-gyártója. A Mi Hazánk jelöltje, Timár Tamás 5,09 százalékkal, míg a független Joób Márton 2,24 százalékkal, és Szabó Bálint Gábor 0,93 százalékkal zárta a választást.

Budapest XXI. kerületében, Csepelen is izgalmas volt a választási küzdelem. Borbély Lénárd – aki eddig is a kerület polgármestere volt, csak korábban a Fidesz színeiben – már a szavazatszámlálás korai pontján jelentős előnyre tett szert. A csepeli polgármester választás adatai szerint a feldolgozottság 14 százalékánál Borbély 68%-ot szerzett, őt követi 19%-kal az ellenzéki összefogás jelöltje Dukán András Ferenc, mögötte orrhosszal lemaradva a Fidesz jelöltje, Dudás Zoltán (9,89%) jön.