Benny Gantz kilép az izraeli kormányból

Benny Gantz, az izraeli Nemzeti Tábor centrista pártjának elnöke vasárnap bejelentette, hogy távozik Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette szükségkormányból, és előrehozott választásokat sürget.

Gantz nehéz szívvel, de megfontoltan jelentette be távozását egy televíziós sajtótájékoztatón, amelyet eredetileg szombaton tartott volna meg, de az izraeli erők négy túszának megmentése miatt elhalasztotta a nyilatkozatot. A Reuters szerint Gantz lemondása nem veszélyezteti a kormányzó jobboldali koalíció 64 mandátumos parlamenti többségét a 120 fős Knesszetben.

A távozását követően Gantz felszólította Netanjahut, hogy jusson megállapodásra az előrehozott választások időpontjáról, amely után, Gantz szavai szerint, valódi nemzeti egységkormány jöhet létre. Emellett állami vizsgálóbizottság megalakítását is követelte az október 7-i kudarc okainak és felelőseinek megállapítására, valamint annak kiderítésére, hogy a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet miként hajthatta végre váratlan támadását Izraelben.

Gantz korábban, május közepén már ultimátumot adott a kormányfőnek, hogy három hét alatt vázoljon fel egy új haditervet. Június 8-i határidőt szabott a konzervatív miniszterelnöknek, hogy világos stratégiával álljon elő a Gázai övezetre vonatkozán, de ez nem történt meg. Gantz távozása azt jelenti, hogy Netanjahu elveszíti annak a centrista blokknak a támogatását, amely segít kiszélesíteni a kormány támogatását Izraelben és külföldön.

Netanjahu rövid közleményben szólította fel Gantzot, hogy "ne hagyja el a frontot", de Gantz úgy döntött, hogy kilép a kormányból, mondván: "Netanjahu megakadályozza, hogy a valódi győzelem felé haladjunk." Gantz helyére Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter kerülhet.

Gantz néhány nappal azután szólalt fel először, hogy Joáv Gallant védelmi miniszter felszólította Netanjahut, hogy nyilvánosan jelentse ki, hogy Izrael nem tervezi a civil és katonai uralom átvételét a Gázai övezetben. Gallant és Gantz szerint a katonai ellenőrzés fenntartása Gázában növelné Izrael biztonsági kockázatait, míg Netanjahu kormánykoalíciójának szélsőjobboldali tagjai úgy vélik, hogy a Hamász legyőzéséhez szükséges a folyamatos ellenőrzés.

A Hárec szerint Gantz távozását követően Netanjahu a háborús egységkormány berekesztését tervezheti, és visszatérhet korábbi módszeréhez, miszerint a biztonsági kérdéseket a kormányüléseken kívül, zárt ajtók mögött vitatja meg.

Szakértők szerint a miniszter távozásával nőhet a Netanjahura nehezedő amerikai nyomás: Izrael és a Hamász között hetek óta zajlanak a tűzszüneti tárgyalások Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetítésével. Joe Biden amerikai elnök a múlt héten ismertetett egy háromlépcsős béketervet, amely állítása szerint az izraeli fél ajánlata, amit ő hoz nyilvánosságra, ezzel próbálva nyomást gyakorolni mind a Hamászra, mind a keményvonalas izraeli politikusokra - egyelőre sikertelenül.

Az izraeli televíziókban közvetített beszédében Gantz bocsánatot kért és felelősséget vállalt azért a magának tulajdonított kudarcért, hogy nem sikerült elérnie a Hamász által túsznak elhurcolt összes izraeli kiszabadulását. Felszólította Netanjahut, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a Joe Biden amerikai elnök által ismertetett fegyverszüneti és fogolycsere-kezdeményezés sikeréért.

Beni Ganz úgy fogalmazott, hogy októberben azért lépett be pártjával a vészhelyzeti egységkormányba, mert a Hamász támadása után szükség volt a nemzeti egységre. Mint fogalmazott, nem a politikai közösség, hanem a sorsközösség okán tették. Beszédében azzal vádolta a kormányt, hogy politikai okokból nem hoz meg bizonyos szükséges stratégiai döntéseket.

A Nemzeti Tábor távozásával Netanjahu továbbra is rendelkezik 64 képviselőből álló többséggel a 120 tagú izraeli parlamentben.