Beni Ganc kilép az izraeli egységkormányból

Beni Ganc, Netanjahu legnagyobb politikai kihívója, bejelentette, hogy kilép az izraeli egységkormányból és a gázai háború miatt megalakult háborús kabinetből.

Beni Ganc, aki korábban a Netanjahu kormány tárcanélküli minisztere volt, fontos szerepet töltött be a gázai háború irányítására létrejött kormányzati csúcsszervben, a háborús kabinetben. Ganc döntése, hogy távozik a kormányból, egy "bonyolult és fájdalmas döntés eredménye" volt. A háborús kabinetben Ganc mellett csak Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Galant védelmi miniszter rendelkezett döntéshozói jogkörrel.

A kilépés előzményeként Ganc ultimátumot adott Netanjahunak, hogy szombatig mutasson be egy új tervet a háború befejezésére, amely tartalmazza a Hamásszal való leszámolást, a túszok kiszabadítását, egy új kormány felállítását az övezetben, valamint a Szaúd-Arábiával megromlott kapcsolatok normalizálását. Netanjahu azonban nem tett eleget az ultimátumnak, ami várhatóvá tette Ganc távozását.

Ganc kilépését eredetileg szombatra várták, de a bejelentést elhalasztotta az a hír, hogy az izraeli csapatok kiszabadítottak négy, Gázában fogvatartott túszt. Netanjahu a kilépés előtt még arra kérte Gancot, hogy maradjon és ne bontsa meg a kialakult egységet.

Beni Ganc korábban az ellenzék egyik legfontosabb alakja volt, és őt tekintik Netanjahu fő politikai kihívójának. Habár a távozása nem okoz kormányválságot, mivel a Netanjahu-vezette Likudnak biztos többsége van a kneszetben, a közvéleménykutatások szerint Ganc népszerűsége megelőzi Netanjahuét. Elemzők szerint Ganc távozásának oka lehet, hogy felismerte: minél tovább marad a kritizált kormány tagja, annál inkább csökkenhet saját népszerűsége a gázai háború elhúzódása miatt.