Újraszámlálás dönthet a főpolgármesteri poszt sorsáról

A szavazatok számlálása után is rendkívül szoros a verseny a főpolgármesteri tisztségért, így újraszámlálásra kerülhet sor, ha Vitézy Dávidék kérik.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 18:30-ig a szavazásra jogosultak 56,09 százaléka, 4 416 794 választópolgár járult az urnákhoz. Budapesten 57,56 százalék volt a 18:30-as részvételi arány.

Szentkirályi Alexandra visszalépésével hárman maradtak versenyben a főpolgármesteri tisztségért: Karácsony Gergely (Párbeszéd – Zöldek, Demokratikus Koalíció, MSZP és a külön listán induló Momentum támogatottja), Vitézy Dávid (LMP, Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület, valamint Szentkirályi Alexandra is Vitézy Dávid támogatására buzdított), és Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom). Szentkirályi Alexandra visszalépése ellenére is szerepel a Nemzeti Választási Iroda adatsorában.

A legfrissebb adatok szerint, amikor a szavazatok 100 százalékát számolták össze, Karácsony Gergely fordított és nagyon csekély, mindössze 324 szavazatos előnnyel vezet Vitézy Dávid előtt:

  • Karácsony Gergely (MSZP, DK, Párbeszéd, Zöldek): 47,53% (371 467 szavazat)
  • Vitézy Dávid (LMP, Zöldek, Vitézy Dáviddal Budapestért): 47,49% (371 143 szavazat)
  • Dr. Grundtner András (Mi Hazánk): 4,98% (38 943 szavazat).

Vitézy Dávid az LMP eredményváróján tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a rendkívül szoros eredmények és a 24 ezer érvénytelen szavazat miatt ma este nem fog kiderülni, hogy ki lesz Budapest következő főpolgármestere, és újraszámlálásra kerülhet sor, ha ők kérik. Az újraszámlálás szükségességét azonban a választási eljárásról szóló törvény nem támasztja alá pusztán a kis szavazatkülönbség miatt, ehhez további konkrét kifogások szükségesek a határozattal szemben.

Karácsony Gergely regnáló főpolgármester a DK, az MSZP és a Párbeszéd jelöltjeként indult a választáson a Momentum támogatásával. A kampány során készült felmérések szerint gyakorlatilag végig vezette a versenyt, 40 százalék körüli támogatottságával maga mögé utasította a többi jelöltet.

Vitézy Dávid az LMP támogatásával jelentette be március közepén, hogy indul a főpolgármesteri pozícióért, döntését akkor azzal indokolta, hogy "a városunk pártpolitikai csatatérré változott, minden ügyet átsző a két politikai oldal háborúja". Szentkirályi Alexandra visszalépése után Vitézy Dávid arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy több mint 2 éve nem beszélt a Fidesz visszalépett jelöltjével, és nem egyeztettek vele a döntéssel kapcsolatban.

Karácsony Gergely úgy reagált Szentkirályi visszalépésére, hogy Vitézy egy trójai faló, akinek az indulása a Fidesz gazdasági érdekeit szolgálja. Az LMP szóvivője, Gál József azonban választási csalónak nevezte Karácsonyt, miután a Területi Választási Bizottság elmarasztalta a városvezetőt Vitézy Dávid plakátjainak átragasztása miatt. Az LMP bejelentést tett a Fővárosi Választási Bizottságnál, és Karácsony Gergelyt eltiltották a további jogsértéstől. Gál József szerint Karácsony hivatalosan is belépett a választási csalók körébe.

Főpolgármester-jelölti interjúsorozatunkban Karácsony Gergellyel és Vitézy Dáviddal is beszélgettünk. A két esélyes jelölt videósorozatunkban is beszámolt terveiről.

Június 9. történelmi nap, hiszen első alkalommal tartják egy időben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. Kövesse az eseményeket az Index percről percre tudósításában. Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket.

A volt LMP-s politikus, Kukorelly Endre nem az egykori pártja által támogatott Vitézy Dávid neve mellé húzta be az ikszet, hanem Karácsony Gergelyre szavazott, akiről úgy nyilatkozott, hogy olyan alkatnak ismerte meg, akit nem ront meg a hatalom. Kukorelly pozitívan nyilatkozott Magyar Péterről is, akinek az EP-listájára szavazott, és kifejezte, hogy drukkol neki.

Karácsony Gergely a választás éjszakáján tartott sajtótájékoztatót, ahol hangsúlyozta, hogy a város nem adta meg magát, és bár számít még némi „huzavonára” a következő napokban, de hiszi, hogy Budapest megmarad egy sokszínű, szabad és szolidáris városnak. Azt ígérte, hogy a programját bárkivel szövetségben, de megvalósítja, hogy hosszabb, egészségesebb életet adjanak a budapestieknek. A szimpatizánsok hajrá Geri skandálással ünnepelték a főpolgármestert.

Vitézy Dávid az érvénytelen szavazatok kirívóan nagy száma miatt számít arra, hogy újraszámlálásra lesz szükség. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a főpolgármester-választáson 806 142 szavazólapot dobtak be az urnákba, és meglehetősen magas, 24 589 volt az érvénytelen szavazatok száma (3,05 százalék). Vitézy kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetve a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértése miatt nyújthat be konkrét választási iroda konkrét tevékenységével kapcsolatban, vagy konkrét szavazatszámláló bizottság konkrét tevékenysége és döntése ellen. A választási bizottságnak a jogszabály szerint a benyújtott kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania, ha az nem tartalmazza a jogszabálysértés megjelölését, a jogszabálysértés bizonyítékait.

Karácsony Gergely eredményváróján kijelentette, hogy "Budapest köztársaság marad és nem lesz részvénytársaság". Köszönetet mondott a választáson résztvevő budapestieknek és azoknak, akik támogatták abban, hogy megvívja azt a küzdelmet, amit nem magáért, hanem a városáért vív. Beszélt arról is, hogy a hatalom mindent megtett azért, hogy a budapestieket megfossza attól, hogy ez a város újra az ő otthonuk legyen, és kijelentette, hogy az európai parlamenti és az önkormányzati választások eredményei azt mutatják, hogy a budapestiek és a magyar polgárok "nem akarnak már Orbánisztánban élni" és új korszak kezdődik a kormánnyal kritikus oldalon is.

Az már most látszik, hogy a főpolgármester-választáson szokatlanul sok, 24 595 érvénytelen szavazat született. Ennek egyik oka lehet az, hogy sokan mégis arra a Szentkirályi Alexandrára szavaztak, aki a szavazólapok kinyomtatása után lépett vissza, ezért a nevét kézzel kellett kihúzni minden szavazólapon. Sokan lehettek, akiket ez a megoldás öszezavart.

A Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz és a Tisza Párt ugyanannyi, vagyis 10-10 mandátumot szerzett, a harmadik legtöbb képviselőt pedig a DK-MSZP-Párbeszéd összefogása küldheti Budapest Városházára 7 helyen. A MKKP 3, míg a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP – Zöldek szintén 3 mandátumot kapott.