Ursula von der Leyen izgul, az osztrákoknál készül a jobboldal

Míg Hollandiában, Írországban és Szlovákiában már leadták a szavazatokat, további húsz uniós ország mellett Németországban és Ausztriában is vasárnap döntenek arról, hogy kik képviseljék az állampolgárokat a strasbourgi székhelyű Európai Parlamentben.

Az Európai Parlament (EP) képviselőiről szóló választás tétje minden európai számára jelentős, hiszen annak eredménye határozza meg a kontinens jogalkotását a következő öt évben. Az EP-választás a világ legnagyobb demokratikus szavazása – és az egyetlen nemzeti határokon átnyúló közvetlen választás. Előzetes felmérések szerint a jobboldali pártok valószínűleg a 27 uniós tagállam közül sokban, köztük Ausztriában, Franciaországban és Olaszországban is erőteljesen teljesítenek.

Németországban összesen 65 millió polgárt hívtak az urnák elé, és vasárnap 13 óra után már viszonylag magasnak számított a részvételi arány. Ausztriában csaknem 6,4 millió szavazásra jogosult lakost jegyeznek, akik szintén nagy arányban szavazhatnak az előző napokban végzett felmérések szerint.

A 16 évesek is választhatnak idén

A németeknél ráadásul csökkent a korhatár: a szövetségi törvény változásával idén először 16 és 17 évesek is szavazhatnak az európai választásokon. Az EP összesen 720 képviselői mandátumából a német politikusok 96 helyet szerezhetnek, Európa legnagyobb gazdaságában 35 párt és politikai egyesület mintegy 1400 jelöltje vesz részt a megméretésen. A németeknél az EU-s szavazást a belföldi politikai erőviszonyok hangulatpróbájának tekintik, amelyet látványos választási kampány előzött meg.

Az előrejelzések szerint a konzervatív CDU és a CSU Unió számíthat fölényes győzelemre, illetve az Olaf Scholz jelzőlámpás koalíciójában vezető SPD párt, és a kisebb súlyú Zöldek teljesíthetnek erősen. Nagy kérdés továbbá, hogy a CDU-CSU jelöltje, Ursula von der Leyen marad-e további öt évre a nagyhatalmú Európai Bizottság élén, ugyanakkor várhatóan szinte minden szem a kampány során legnagyobb hullámokat vető, szélsőjobboldali AfD párt eredményeire szegeződik.

Fáradtak a választók vagy megvédik a demokráciát?

2019-ben a németeknél magas, 60,6 százalékos volt a részvételi arány. Akkor a németeket Brexit-effektus hajtotta nagy arányban az urnák elé. Ezúttal olyan súlyos témákban kell közvetve állást foglalni, mint a migráció, a geopolitikai biztonságot meghatározó háborús kérdések, az EU-hoz fűződő gazdasági és politikai kapcsolatok, és egyáltalán a demokrácia az, amiről döntenek. A német politikai világban „választási fáradtságtól” is tartanak: a 2021-es szövetségi választás és népszavazás óta szinte minden évben, többször is szavazniuk kellett a polgároknak. Jövőre ismét dönteni kell a szövetségi kormányról, vagyis arról, hogy Scholz kancellár koalíciója folyathatja-e a munkát az ország élén.

Fölényes jobboldali győzelem jöhet a sógoroknál

Ausztria lakossága közel 10 ezer szavazóhelyiségben dönthet az európai képviselőkről, a sógorok összesen hét pártlistán keresztül 20 politikust küldenek az EP-be, eggyel többet, mint eddig. Az első sajtójelentések szerint délig már minden helyi élvonalbeli jelölt, illetve a választók többsége már leadta a szavazatát. A várakozások szerint az ÖVP, az SPÖ, az FPÖ, a Zöldek és a NEOS minden bizonnyal újra bejut az EP-be.

A felmérések szerint a legnagyobb esélye a jobboldali FPÖ-nek van a választási győzelemre, amely az eddigi legjobb eredményét az első európai uniós választáson, 1996-ban érte el 27,53 százalékkal. Stájerország néhány körzetében a heves viharok miatt több szavazóhelyiség megsemmisült vasárnapra, de az érintett területeken a polgármesterek kora reggelre mindenütt gondoskodtak a cserékről. Ezért nem számítanak arra, hogy ez hatással lesz a végeredményre, amelynek első összesítései késő este jelennek meg.

Az Európai Parlament vasárnap este, 20:15 után teszi közzé az első becslést az új EP összetételéről, a 27 tagállam előzetes eredményeit pedig 23 óra után közlik, miután az utolsó szavazókörök is bezártak. Az EP-választás összeurópai adatai vasárnap estétől folyamatosan frissülnek majd a https://results.elections.europa.eu/hu/ weboldalon, például az előzetes becslésekkel, esetleges exit-pollokkal, majd előzetes eredményekkel .

Az új parlament összetételére vonatkozó első becslés 20:15 után jelenik meg, ezt a tagállami becslések, az exit-pollok és a választások előtti szavazási szándékok alapján állítják össze. A tagállamok választási szervei este 11 óra után hozhatják nyilvánosságra a hivatalos, előzetes eredményeket, így az első tagállami becslések és az addigra elérhető előzetes tagállami eredmények alapján az EP 23.15-kor közli a választás első összeurópai előzetes eredményét. Ekkor teszik közzé a várható mandátummegoszlást is. Ezután a parlament szolgálatai a nemzeti hatóságoktól kapott információk alapján frissített előrejelzéseket adnak ki, az utolsó előrejelzés hétfőn, körülbelül éjjel 1 órakor várható .