Az európai választások és Orbán Viktor terve

Az Európai Unió 27 tagállamában zajló választások során a választópolgárok döntik el, kik képviselik őket a következő öt évben az Európai Parlamentben, amelynek tagjai meghatározó szerepet játszanak majd az Unió politikai irányvonalának kialakításában.

Az Európai Unió számára a választások kritikus időszakban történnek, amikor többek között az ukrajnai és gázai konfliktusok, a bevándorlási kérdések és az éghajlatváltozás jelentik a legnagyobb kihívásokat. A közvélemény-kutatások szerint a keményvonalas jobboldali pártok több országban is jelentős győzelmet érhetnek el, ami hosszú távú hatással lehet Európa jövőjére.

Az Európai Parlament, amely az EU törvényhozó szerve, Brüsszelben ülésezik, és havonta egyszer Strasbourgban is összeül. Az intézmény az EU három fő szervének egyike, és a képviselőket közvetlenül választják meg. A Parlamentnek és a Tanácsnak egyetértésre kell jutnia a jogszabályok végrehajtásához, és a parlament rendelkezik az uniós költségvetés felett, valamint döntő szóval bír a költségvetési, kereskedelmi és szankciós politikákban. Emellett képes blokkolni a nemzetközi megállapodásokat is, mint például az EU és Kína közötti beruházási megállapodást.

A választások eredménye meghatározhatja, hogy az EU politikai középpontja hol helyezkedik el a következő öt évben. A parlament jóváhagyja a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjának politikai irányvonaláért felelős bizottság összetételét, és dönt a bizottság elnökének kinevezéséről is. Ursula von der Leyen jelenleg tölti be ezt a pozíciót, és második ciklusra is pályázik.

A szélsőjobboldal befolyása az Európai Parlamentben növekedhet, ami hasonló tendenciát mutat több uniós tagállam nemzeti szintjén. Franciaországban például a jobboldali populista Le Pen, az ID európai pártcsalád elnöke, erőfeszítéseket tett a pártcsalád megújítására, és kizárta az AfD törvényhozóit az antiszemitizmus vádjai miatt. Ha Le Pen győz a következő francia elnökválasztáson, az jelentős hatással lehet az Európai Parlament politikájára, és a jobbközép pártoknak is alkalmazkodniuk kell majd a változásokhoz.

A néppárti képviselők közül néhányan egyetértenek az ID tagjaival bizonyos kérdésekben, mint például a bevándorlás és az éghajlatváltozás. Amikor ezek a kérdések felmerülnek, az ID jelentős nyomást gyakorolhat a néppárti törvényhozókra. Mindazonáltal a képviselőknek elsősorban a saját hazai választóiknak kell megfelelniük, akik a következő választáson leválthatják őket.

Böngéssze az Index választási mellékletét, ahol minden információt megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról, beleértve cikkeket, felméréseket, kisokosokat és jelölteket. A voksolás napján kövesse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint nézze meg a stúdióbeszélgetésünket szakértői elemzésekkel!