Oxfordi Egyetem visszaad egy ősi szobrot Indiának

Az Oxfordi Egyetem bejelentette, hogy visszaszolgáltat egy 500 éves, Tirumankai Alvar hindu szentet ábrázoló, közel 60 cm magas bronzszobrot Indiának, amelyet korábban az Ashmolean Múzeumban állítottak ki.

Az indiai nagykövetség kérésére, mely szerint a szobrot valószínűleg egy indiai templomból lopták el, az Oxfordi Egyetem tanácsa 2024. március 11-én támogatta a visszaszolgáltatást, amit most a jótékonysági bizottság elé terjesztenek jóváhagyásra. Az Egyesült Királyságban nem szokásos gyakorlat az egykori gyarmatokról származó műkincsek visszaadása, azonban az utóbbi időben több hasonló gesztust is tettek.

Tavaly májusban például III. Károly király koronázásán Kamilla királynő a Koh-i-noor gyémánt nélkül viselte Mária királynő koronáját. A Koh-i-noor, amelyet a brit gyarmati hódítás során szereztek meg és a londoni Towerben őriznek, India által többször is visszakövetelt, de eddig sikertelenül.

Az oxfordi és a cambridge-i egyetemek 2022-ben bejelentették, hogy Nigéria kérésére visszaadhatják a benini bronzgyűjteményeket, amelyeket a brit gyarmati erők raboltak el és Londonban értékesítettek.

Rishi Sunak brit miniszterelnök tavaly vitába keveredett Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnökkel a Parthenon márványainak visszaszolgáltatása kapcsán, amit Mitsotakis szorgalmazott, Sunak pedig nagyképűsködéssel vádolta a görög miniszterelnököt.