Az Origó címlapján a Tisza szó háromszor jelenik meg

A választási eredmények közvetítése során az Origó címlapján a 'Tisza' szó csupán három alkalommal fordul elő, míg a 'Fidesz' szó 36-szor. A Tisza Párt az Európai Parlamentbe 7 képviselőt küldhet a Fidesz 11 főjével szemben, éjfél után kialakult helyzetben. Az Origó címlapjának egyik említése az eredményjelző csík alatt található, a másik kettő pedig egy cikk címében és címkéjében szerepel, amely Tisza István miniszterelnök kardpárbajáról szól. A portál cikkei a Fidesz nagyarányú győzelméről és a baloldal vereségéről számolnak be.

A címlap felszeletelésekor látható, hogy a Tisza szó háromszori említése elenyésző a Fidesz szóval szemben, amely sokkal dominánsabban jelenik meg. Az Origó így közvetíti a választási eredményeket.

Azonban a Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter értékelő beszédében kiemelte, hogy pártja két célját is teljesítette a választásokon, és hivatalosan is a legnagyobb ellenzéki erővé vált Magyarországon. Magyar Péter szerint a Tisza Párt a következő hónapokban be fogja bizonyítani, hogy a politika lehet szép, hasznos és igazságos, és ígéretet tett arra, hogy pártja az emberekért fog dolgozni. Ezenkívül hangsúlyozta, hogy a Fidesz soha nem ért el ilyen gyenge eredményt az EU-s csatlakozás óta, és a Tisza Párt nélkül Budapesten semmi sem történhet, utalva ezzel a fővárosi közgyűlésben szerzett 10 mandátumra. A Tisza Párt alelnöke szerint pártja készen áll egy olyan csapattal és programmal, amelyre a magyar emberek többsége jószívvel fog szavazni.

A Tisza Párt listavezetője, Magyar Péter a párt kampányzáróján kijelentette, hogy a választáson több mint egymillióan szavaztak a pártra, és hogy a budapesti közgyűlésben még küzdenek az aranyéremért. Úgy fogalmazott, hogy a mai nap az "orbáni hatalom Waterloo-ja", a vég kezdete lehet. A Tisza Párt budapesti sikereit kiemelve elmondta, hogy legalább 10 képviselőjük jutott be a fővárosi közgyűlésbe. Magyar Péter szerint a választási eredmény "politikai földindulásnak" tekinthető, és hangsúlyozta, hogy a Fidesz soha ennyire nem rugaszkodott el a valóságtól, soha ilyen szintre nem emelte még a gyűlöletbeszédet, és soha ennyi embert nem mozgatott meg, mégis soha ilyen gyenge eredményt nem ért el az európai uniós választásokon. A Tisza Párt közösségépítésbe kezd, és olyan jelölteket kíván kiválasztani, akik bebizonyítják, hogy lehet egy élhetőbb, békés Magyarországot építeni.

Magyar Péter a Tisza Párt eredményváróján tartott beszédében hangsúlyozta, hogy a következő országgyűlési választásokon egy kihívója van a NER-nek, a Tisza Párt. Beszédében kiemelte, hogy a párt rövid élete alatt elértek jelentős sikereket, és a jövőbeli tervekről is szót ejtett. A politikus szerint a Tisza Párt 30 százalék körüli EP-választási eredménye, ami 7 mandátumot garantál nekik, "Orbán Viktor megöregedett, korrupt hatalma ellen, 0 forintból, 19 tagból álló párttal, önkéntesekkel érték el". Magyar Péter üzenete szerint a magyar emberek békések és türelmesek, de nem fogják eltűrni, hogy a köztelevízió elhallgattassa őket, és várja a meghívásokat a különböző médiumoktól, beleértve az Origót is.

Török Gábor politikai elemző szerint a Fidesz 2006 óta nem ért el ilyen rossz eredményt semmilyen országos választáson, míg "nemfideszes" párt egyedül indulva 2006 óta nem szerepelt ilyen jól. Török kiemelte, hogy a magyar politikában ezzel a választással új időszámítás kezdődött: a Fidesznek és a 2024 előtti ellenzéknek egyaránt a Tisza jelentette kihívással kell megküzdenie a 2026-ig terjedő időszakban. A Fidesz számára a választás nem jelent totális kudarcot, de a várakozásokat messze alulmúló EP-eredmény és különösen a Tisza példátlan felemelkedése komoly problémákat jelez és egyben okoz. Török Gábor szerint az új magyar politika legérdekesebb inkubátorháza a fővárosi közgyűlés lesz majd októbertől, ahol olyan komoly taktikázások várhatók, amikre nagyon régen volt példa Magyarországon.

Török Gábor továbbá kiemelte, hogy a választásnak sok kis győztese és vesztese van, de csak egyetlen szereplő lehet maradéktalanul elégedett: a Tisza Párt. A várakozásokat messze meghaladó EP- és fővárosi listás eredmény a magyar politika Fidesz utáni legerősebb szereplőjévé tette Magyar Péter pártját. A Fidesz számára a választás nem jelent totális kudarcot, de a várakozásokat messze alulmúló EP-eredmény és különösen a Tisza példátlan felemelkedése komoly problémákra utal. Az önkormányzati választási eredmények nagyon hasonlítanak az öt évvel ezelőttiekre, még akkor is, ha fontos városok és egy-egy fővárosi kerület gazdát cseréltek, miközben újra bebizonyosodott, hogy a regnáló polgármesterek a helyi választáson nagyon komoly előnnyel indulnak.

Magyar Péter győzelmi beszédében kiemelte, hogy a választási eredmények alapján kijelentette, hogy 2026-ban potens kihívója lesz a NER-nek a Tisza Párt. "A Fidesz soha ennyire nem rugaszkodott el a valóságtól, mint ebben a kampányban, soha ennyi pénzt nem ölt bele és soha ilyen mértékben nem vetett be hatalmi eszközök az ellenség lejáratásába" - mondta Magyar Péter. Hozzátette, hogy még nem tudjuk ki lesz főpolgármester, de ez nem a Tisza Párt problémája. Az eredmények azt mutatják, hogy a rendszer sokkal gyorsabban lebontható, mint gondolták, és Budapesten a Tisza Párt nélkül nem történik semmi. Magyar Péter üzenete szerint a magyar emberek békések és türelmesek, de nem fogják eltűrni, hogy a köztelevízió elhallgattassa őket. Zárásként mindenkit meghívott a Tisza Párt rendezvényére, ahol megünnepelhetik a győzelmet.

A Tisza Párt eredményváróján késő este Magyar Péter párja, Evelin nem volt jelen, családi okok miatt. Magyar Péter az este azt mondta, szerinte pánik van a Fideszben, az EP-választás tekintetében rosszabb eredményt hoztak, mint az elköltött milliárdok alapján kellett volna. A Tisza Párt 19 tagú csapatként, néhány hónapja indult, és a szavazatok 99,53 százalékos feldolgozottságánál 7 mandátumot szereztek az EP-ben. Magyar Péter a következő napok terveiről is beszélt, elárulta, hogy párja, Evelin a fiával van, és hogy saját gyermekeivel hétfőn még nem találkozhat, de kedden reméli, hogy igen, és az iskolának ha vége, együtt el is tudnak utazni valahová. A Tisza Párt eredményváróján elhangzott a Kossuth-nóta is, ami újabb fricskát jelenthetett a kormánypártoknak.

Magyar Péter három hónap alatt megcsinálta az ellenzékváltást, és a Tisza Pártot a magyar politika Fidesz utáni legerősebb szereplőjévé tette. A májusban készült közvélemény-kutatások a Tisza támogatottságát 23 és 27 százalék közé mérték, az EP-választáson azonban majdnem 30 százalékot (29,69%) értek el. A Tisza Párt így a Fidesz súlycsoportjában van, és a centrális erőtér rendszere megszűnt. Magyar Péter korábban a NER belső köreihez tartozott, és úgy tűnik, senki nem vette észre benne azt a karizmát és politikai tehetséget, amivel most elképszetően rövid idő alatt a Fidesz kihívójává gyúrta ki magát.