Olaszországban az Olasz Testvérek pártja tarolhat az EP-választáson

Az Opinio Italia és az olasz közmédia, a Rai által készített exit poll eredmények alapján Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek pártja akár a szavazatok 30 százalékát is megszerezheti az 2024-es európai parlamenti választásokon.

Az Olasz Testvérek (FdI) a voksok 26-30 százalékát zsebelhette be, ami jelentős, 20 százalékpontos növekedést mutat a párt 2019-es EP-választási szerepléséhez képest. A végleges adatok szerint a párt 28,8 százalékot ért el, ami több mint 20 mandátumot jelenthet számukra az Európai Parlamentben. Giorgia Meloni öt év alatt képes volt jelentősen növelni pártja EP-képviselőinek számát. A Demokrata Párt (PD) az ellenzék legfőbb erejeként 24 százalékos eredményre számíthat, ami közel áll a korábbi választási teljesítményükhöz. A baloldali populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) 10 százalékos támogatottságot érhet el, ami számukra történelmi mélypontot jelenthet.

A kormánykoalíció további tagjai közül a Matteo Salvini vezette Liga 9 százalék körüli eredményt ért el, ami jelentős visszaesés a 2019-es 34 százalékhoz képest. Silvio Berlusconi Forza Italia pártja az előzetes becslések szerint a szavazatok körülbelül 8,6-10,5 százalékára számíthat.

Az exit poll felmérések alapján a Zöldek és Baloldali Szövetség (Avs) többpárti szövetsége 5-7 százalékkal bejuthat az Európai Parlamentbe. Matteo Renzi volt miniszterelnök "Európai Egyesült Államok" nevű liberális és balközép koalíciója is az EP-be jutás küszöbén áll 3,5-5,5 százalékos eredménnyel.

Giorgia Meloni közösségi oldalán köszönetet mondott a választóknak, hangsúlyozva, hogy pártja az olasz parlamenti választások eredményét is túlszárnyalta. A kormányfő a győzelmet jelképező V betűt mutatta ujjaival egy fényképen, amelyet posztolt. "A baloldal látta, hogy jön fel a jobboldal, de nem tudta megállítani" - nyilatkozta Meloni, hozzátéve, hogy a mostani győzelem számára még szebb, mint a korábbiak. Kiemelte, hogy pártja, amely a 2019-es EP-választásokon alig hat százalék fölött teljesített, a 2022-es hazai parlamenti választásokon pedig 26 százalékkal, a még nem végleges adatok szerint 28 százalék fölött van a mostani EP-választásokon. 2022 óta az Olasz Testvérek, a Hajrá Olaszország és a Liga hazai hármas koalíciója tovább erősödött. Meloni büszkén említette, hogy a G7-es csoport soros elnökeként és Európában is a legerősebb kormányt képviselheti. Az EP-választásokon rekordalacsony, 49,6 százalék körüli volt a részvételi arány.