Ausztrál klímavédelmi viták: a célkitűzések eltörlése aggodalomra ad okot

Chris Bowen ausztrál klímavédelmi miniszter élesen bírálta Peter Dutton ellenzéki vezetőt, amiért az eltörölné a 2030-as kibocsátáscsökkentési célokat, ami ellentmondhat Ausztrália nemzetközi kötelezettségvállalásainak.

Chris Bowen, Ausztrália éghajlatváltozással foglalkozó minisztere, kemény szavakkal illette az ellenzéket, miután Peter Dutton, a Liberális Párt elnöke bejelentette, hogy ha hatalomra kerülnek, meg fogják szüntetni a jelenlegi kormány által kitűzött, 2030-ig 43%-os kibocsátáscsökkentési célt. Dutton a Weekend Australian lapnak adott interjújában kifejtette, hogy a következő választásokon ellenezni fogja ezt a törvényi célt, mivel szerinte nincs értelme olyan célokat kitűzni, amelyek elérésére nincs kilátás.

Bowen szerint Dutton álláspontja veszélyeztetheti Ausztrália 2015-ös párizsi klímamegállapodásból eredő kötelezettségvállalásait, amelyek célja a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartása, és lehetőség szerint az 1,5 Celsius-fokos korlátozás. A miniszter hangsúlyozta, hogy a párizsi megállapodás egyértelmű: nem lehet visszalépni, és ha csökkentik a célkitűzéseket, az megszegné a megállapodást.

Ausztrália a jelenlegi előrejelzések szerint a meglévő és bejelentett szakpolitikák alapján valószínűleg 42%-os kibocsátáscsökkentést fog elérni 2030-ig, ami közel áll a vitatott célhoz.

Peter Dutton, az ellenzék vezetője, ugyanakkor új gázstratégiát tervez bejelenteni a 2025 májusában esedékes választások előtt. Emellett a Liberális Párt hamarosan nyilvánosságra hozza atomenergia-tervét is, bár Dutton elismerte, hogy a terv szerint 2040 előtt nem épülne atomerőmű, amit szakértők és kritikusok is megjegyeztek.