Árvízi védekezés a Rábán: a lakosság segítségét kérik

A Rába folyó vízgyűjtő területén kialakult zivatarcellák miatt rendkívüli helyzet alakult ki, amely az árvízi védekezés szempontjából előrejelezhetetlen kihívásokat jelent. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint az elmúlt 24 órában gyorsan felépülő és lassan mozgó zivatarcellák jelentek meg, amelyek pontos helye és a csapadék mennyisége nem volt előre látható, bár az ilyen típusú zivatarcellák kialakulásának esélye előre látható volt.

A folyó már korábbi árhullámok miatt is telített volt, így az újabb víztömeg nem tud a talajba szivárogni. Az előrejelzett 1-2 milliméter helyett 30-40 milliméter csapadék hullott le, helyenként egy hónapnyi esőnek megfelelő mennyiségben, ami a Pinka, Strém és Lapincs patakokon, majd a Rábán is rendkívüli vízszintemelkedést okozott.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei több mint 2 kilométer hosszan nyúlgát építésébe kezdtek, több mint 200 ember részvételével, köztük a miskolci Vízügyi Igazgatóság szakembereivel, akik egész éjjel segítették a helyszínen dolgozókat. A körmendi lakosság segítségét is köszönettel fogadják a zsáktöltéshez.

A segítségnyújtásra jelentkezni a Büdös árok szivattyútelep mellett kialakított zsáktöltő helyszínen lehet. A védvonal első szakaszához szükséges homokzsákok már a helyszínen vannak, további 70.000 homokzsák pedig úton van Pécsről, Drávaszabolcsról, és reggelre megérkeznek.

Az alsóbb szakaszokon is magas vízállások várhatóak, ezért több száz szolnoki, debreceni, nyíregyházi és gyulai vízügyes szakember éjjel útnak indult, hogy a Rába alsóbb szakaszain és a Dunán segítsék a védekezési munkákat. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap közölte, hogy a Rábán Körmendnél a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak hétfőn.