Duna és mellékfolyói vízállása: Áradás és apadás váltakozása

A Duna szintje a fővárosban szombat délután tetőzött, majd vasárnapra már apadni kezdett, azonban az esős időjárás miatt újabb árhullámok várhatóak. A Rába vízgyűjtőjén jelentős csapadék hullott, ami a vízszint emelkedését okozza, és Körmendnél akár a valaha mért legmagasabb vízállás is megközelíthető.

A fővárosi Duna szombat délutáni tetőzése után vasárnap reggelre 7 cm-rel apadt a vízszint, 648 centiméterről 641 centiméterre csökkent, de a német és osztrák részvízgyűjtőkön lehullott jelentős csapadék miatt a következő napokban is esős időjárás várható, ami befolyásolja az apadás ütemét. A Duna és mellékfolyóinak vízgyűjtőin napi 10-25 mm csapadék valószínű, ami újra kisebb vízszint emelkedéseket okozhat.

A Duna hazai szakaszán levonuló árhullám tetőzési szintjeit a jelenlegi helyzet nem befolyásolja, azonban az apadás ütemét jelentősen lassítja. Nagybajcsnál tartósan a II. fokú, más helyeken az I. fokú árvízvédelmi szintek körüli vagy feletti vízállásokra kell számítani. Budapestnél is reális esély van arra, hogy a jövő hét második felében a rakpart szintjét újból elérje a vízszint.

A Rába vízgyűjtőjén lehullott jelentős esőmennyiség miatt III. fokot meghaladó vízállás várható, és Körmendnél a valaha mért legmagasabb vízállás megközelítése sem kizárt. Jelenleg az országban több mint 1200 km-en folyik árvízi védekezés, és az egész országból érkeznek vízügyesek a Szigetközbe, hogy az árvíz elleni védekezésben segítséget nyújtsanak: a következőkben Miskolcról és a Nyugat-Dunántúli vezényeltek vízügyi igazgatóságoktól szakembereket a Rábához.

A Tisza és mellékfolyói vízgyűjtőin is igen csapadékos időjárás lesz a következő napokban, helyenként akár 30-40 mm-t meghaladó napi területi átlagértékekkel. A Murán és a Dráván kisebb árhullámok miatt az I. fokú vízállásokat meghaladó szintek várhatóak, míg a Tarnán Tarnaörsnél a III. fokú vízállás fölé emelkedhet a vízszint. A Zagyván és a Sajón az I. fokot megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra kell felkészülni.

A Rába vízgyűjtő területén az elmúlt 24 órában olyan gyorsan felépülő és lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki, melyek esélye ugyan előre látható volt, de pontos helyük és a csapadék mennyisége előrejelezhetetlen volt. Körmendnél hétfőn napközben a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak. A védvonal kiépítetlen szakaszain azonnal megkezdődött a munka, és a vízügyes szakemberek irányításával biztosítják a megfelelő szint kiépítését. Összesen több mint 200 ember vesz részt a védekezésben, és a körmendi lakosság segítségét is köszönettel fogadják. A folyó alsóbb szakaszain is nagyon magas vízállások várhatóak, ezért éjjel több száz szolnoki, debreceni, nyíregyházi és gyulai vízügyes szakember indul útnak, hogy holnap hajnaltól a Rába alsóbb szakaszain és a Dunán segítsék a védekezési munkákat.