Két legény maradt a gáton – most ítéletet mondanak a választók Karácsony és Vitézy küzdelméről

Hamarosan pontot tehetünk Karácsony Gergely és Vitézy Dávid küzdelmére. Eldől, hogy ki irányíthatja Magyarország fővárosát, Budapestet. De kik ők? Mit érdemes tudni a regnáló polgármesterről és legfőbb kihívójáról? A portrék óvatos megrajzolására vállalkoztunk.

Szentkirályi Alexandra visszalépésével három jelölt maradt versenyben a főpolgármesteri címért. A közvéleménykutatások alapján kijelenthetjük, hogy a főváros vezetéséért vívott küzdelemben Karácsony Gergely vagy Vitézy Dávid fog győztesen kikerülni. Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje gyakorlatilag az esélytelenek nyugalmával ébredhetett fel vasárnap. Most megpróbáljuk bemutatni a két fő esélyest, mit lehet tudni róluk.

Az ellenzéki „ikon” portréja

Karácsony Gergely Fehérgyarmaton született 1975. június 11-én. Szabolcsban, egy Nyírtass nevű kis faluban töltötte gyerekkorát, Debrecenben érettségizett. Szülei kertészmérnökként végeztek. "Az, hogy zöld politikus lettem, erősen összefügg édesanyám családi tradícióival, azzal a környezettel, amiben felnőttem" – emlékezett vissza gyermekkorára. A Károli Gáspár Református Egyetemen történelmet tanult, majd az ELTE-n szociológiát hallgatott, ahol 2000-ben szociológus diplomát szerzett. 2009-ben csatlakozott az LMP-hez, és 2010-ben már a párt kampányfőnöke lett. 2014-ben Zugló polgármestere, majd 2019-ben Budapest főpolgármestere lett. A 2024-es választáson a Párbeszéd – Zöldek, a Demokratikus Koalíció és az MSZP főpolgármester-jelöltje, valamint fővárosi listavezetője. A Momentum is támogatja jelöltségét, bár külön listát állítottak Budapesten.

Karácsony szerint a Fidesz és Vitézy Dávid közötti alku a választók elárulásán alapul. "Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje. Ez az alku a választók elárulásán és átverésén alapul" – nyilatkozta a főpolgármester.

A „csodagyerek” portréja

Vitézy Dávid 1985 december elsején született Budapesten. "Gimnazistaként lettem közlekedési aktivista" – mesélte kezdeteiről. Édesanyja, Hankiss Ágnes a kilencvenes években a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának tagja volt, édesapja, Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező jobboldali kötődésű művész volt. 2007-ben a VEKE tagjaként került a BKV felügyelőbizottságába. A Corvinuson szerzett közgazdász diplomát. 2010-ben Tarlós István főpolgármester a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójává nevezte ki. 2016-tól 2022-ig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója volt, 2020 és 2022 között a Budapest Fejlesztési Központot is vezette. Az LMP és a Vitézy Dáviddal Egyesület jelöltjeként indul a választáson, miután több jelölt, köztük Brenner Koloman és Szentkirályi Alexandra visszalépett javára.

A választási küzdelem részleteiről és a jelöltek terveiről az Index videóriportjaiban és nagyinterjúiban tájékozódhatnak az érdeklődők.

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit!