A naperőművek és az energiatárolás jövője Magyarországon

A naperőművek terjedésével Magyarországon a szabadpiaci áramárak zuhanása tapasztalható, ami a megtérülési modellek összeomlásához vezet. Ebben a helyzetben jelenthet megoldást a vanádium alapú energiatároló rendszer, amely képes a napközben termelt villamosenergiát az esti csúcsidőszakra átvinni, ezzel növelve a projektek megtérülését.

Az Ideona Zrt. igazgatóságának elnöke, Mihalovics Péter szerint a vanádium alapú energiatárolók bevezetése jelentős előrelépést jelenthet a naperőművekkel kapcsolatos kihívások kezelésében. A Veszprém vármegyei Öskü mellett nemrégiben üzembe helyezett vanádium alapú energiatároló rendszer egy olyan demonstrációs projekt, amely a nemzetközi tapasztalatok alapján nagy potenciállal rendelkezik a hazai piacon is.

A vanádium alapú technológia előnyei között említendő az életciklus hossza, amely meghaladja a 25 évet, szemben a lítium alapú rendszerek 5-6 éves élettartamával. A vanádium alapú akkumulátorok töltési ciklusa is jelentősen magasabb, mintegy 20 ezer töltési ciklussal rendelkezik, ami a lítium alapú rendszerek 6 ezer töltési ciklusához képest kiemelkedő. Emellett a vanádium alapú rendszerek nem termelnek veszélyes hulladékot, és újrahasznosíthatók, továbbá nem jelentenek tűz- és robbanásveszélyt, mivel alacsony, 30 fokos üzemhőmérsékleten működnek.

A magyarországi napsütéses órák tekintetében a vanádium alapú rendszerek képesek a napközbeni termelési csúcsokat 4-6 órával eltolni, így a délutáni órákban tárolt energia még este 10 órakor is felhasználható. Ez a technológia így nemcsak technikai, hanem gazdasági előnyöket is kínál, hiszen a lítium alapú rendszerekkel szemben jelentősen alacsonyabb a teljes életciklusra vetített beruházási költség.

A vanádium alapú energiatárolók piaci relevanciáját a most elindított pilot projekt is alátámasztja, amelynek célja a technológia előnyeinek bemutatása a gyakorlatban. Az Ideona Zrt. már több sikeres pályázatot nyújtott be, és a közeljövőben további villamosenergia-tároló rendszerek telepítését tervezi ebben a technológiában.

A banki-finanszírozói oldal is pozitívan áll a vanádium alapú technológiához, és a tervek szerint egy technológiaspecifikus finanszírozási termék kialakítása is folyamatban van. A piaci helyzetet tekintve a szabadpiacra termelő naperőmű projektek számára a vanádium alapú energiatároló rendszerek jelenthetik az üzleti modelljük összeomlásából való kiutat.

A vanádium alapanyag világszinten három nagy gyártó által biztosított, és az Ideona Zrt. a régióban kizárólagos viszontértékesítő partnerként működik. A hidrogénalapú energiatárolási megoldásokkal szemben a vanádium alapú technológia már valós piaci körülmények között is bizonyított, és a következő években várhatóan tovább terjed majd Magyarországon.