Júliusig is eltarthat a választások végeredményének kihirdetése

Ha a jelöltek és a jelölőszervezetek minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak, akkor július 17-ig is eltarthat, mire kiderül a választások végeredménye.

A választási folyamat részeként vasárnap este a szavazókörökben addig számolják a szavazatokat, amíg kétszer egymás után azonos eredményt nem kapnak. Az így kapott adatokat vezetik fel a hivatalos jegyzőkönyvekbe, amelyeket a szavazatszámláló bizottságok minden tagjának alá kell írnia. E jegyzőkönyvek alapján állapítják meg hétfőn a helyi és területi választási bizottságok, hogy ki nyerte meg a polgármesteri tisztséget, és kik lettek a képviselő-testület, valamint a közgyűlés tagjai.

A választási eredményekkel kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek több lépcsőben érvényesíthetők. A helyi és területi választási bizottságok döntése ellen három napon belül lehet fellebbezni a területi választási bizottságoknál vagy a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). Ezek a testületek három nap alatt bírálják el a fellebbezéseket, és további jogorvoslatként a Kúriához is fordulhatnak az érintettek. A Kúriának nyolc nap áll rendelkezésére a jogerős döntés meghozatalára.

Amennyiben a fellebbezés elbírálása újraszámlálást igényel, a területi választási bizottságoknak hat nap áll rendelkezésükre a törvény értelmében. Így a polgármesteri, egyéni listás és egyéni választókerületi választások jogerős eredményei legkésőbb június végére várhatók.

A tízezernél több lakosú településeken a helyi választási bizottság az egyéni választókerületi eredmények jogerőre emelkedése után állapítja meg, kik szereztek mandátumot a kompenzációs listán a töredékszavazatokból. E döntés ellen is 17 nap áll rendelkezésre a jogorvoslatra, ezért ha a jelöltek és jelölőszervezetek minden lehetőséget kihasználnak, akár július közepéig is elhúzódhat az eredmények jogerőre emelkedése.

A Nemzeti Választási Iroda korábbi tájékoztatása szerint az első eredményeket a szavazás befejezését követően 20 órától közlik. A szavazatszámláló bizottságok először összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát, csak ezek után bonthatják fel az urnákat.

A helyi választási bizottság várhatóan hétfőn a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján összesíti a polgármester-választás, valamint a képviselő-választás szavazóköri eredményeit, és megállapítja a választás eredményét. Az EP-választás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állapítja meg, ehhez a Nemzeti Választási Irodába szállítják a külképviseleteken leadott szavazatokat, valamint összeszámlálják a sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben leadott voksait. Az NVB külön határozatban állapítja meg a külképviseleti szavazás, valamint a levélszavazás eredményét, ezek ellen jogorvoslattal lehet élni. A jogorvoslati határidő letelte után állapítja meg a bizottság - a 10 119 magyarországi szavazóköri jegyzőkönyv, a külképviseleti szavazás eredményét rögzítő jegyzőkönyv és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményéről szóló jegyzőkönyv alapján - az EP-választás eredményét, legkésőbb június 28-án.