Exit poll: sikert arathatott a romániai magyar párt, de egy hajszálon múlhat a bejutás

A Transtelex szerint az exit poll adatok alapján a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) épphogy elérhette az Európai Parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos szavazatarányt, ami lehetővé teszi számukra, hogy két képviselőt is küldjenek.

A G4Media által közzétett Curs-Avangarde közvélemény-kutatás előrejelzése szerint az RMDSZ 5 százalékos szavazataránnyal jutott be az Európai Parlamentbe, míg a szélsőjobboldali SOS és a centrista-liberális REPER, mindkettő 3 százalékos eredménnyel, nem képviselhetik magukat Brüsszelben és Strasbourgban. A kormányzó szociáldemokraták (PSD) és a nemzeti liberális PNL összesen a voksok 54 százalékát szerezték meg, az AUR 14 százalékot, míg a harmadik helyen az Egyesült Jobboldal végzett 11 százalékkal.

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor kommentálta az eredményeket, kifejezve reményét, hogy a párt eléri az ötszázezer szavazatot. A Transtelex tudósítása szerint az RMDSZ eredményváróján feszült hangulat uralkodott, mivel az RMDSZ bejutása az Európai Parlamentbe nagyon kevésen múlhatott.

A szlovákiai magyarokat képviselni szándékozó Magyar Szövetségnek viszont nem sikerült átlépnie a bejutási küszöböt, miután Szlovákiában a voksok csupán 3,9 százalékát szerezték meg.