A magyarok többsége szerint az EP-képviselőknek a kormány álláspontját kell képviselniük

A Závecz Research közvélemény-kutatása szerint a magyarok jelentős része (67 százalék) azt várja az Európai Parlamentbe küldött politikusoktól, hogy egységesen képviseljék a magyar kormány álláspontját.

A kutatásból kiderül, hogy a fideszes szavazók 79 százaléka osztja ezt a nézetet, de a DK-MSZP-Párbeszéd (56 százalék) és a Tisza Párt (64 százalék) támogatói körében is hangsúlyos ez az álláspont. Csak minden harmadik magyar gondolja úgy, hogy az EP-képviselőknek inkább a saját pártjuk értékrendje szerint kellene cselekedniük, akár a magyar kormány álláspontjával ellentétben.

A válaszadók többsége, 73 százaléka szerint az EP-képviselőknek elsősorban Magyarország érdekeit kellene szem előtt tartaniuk az Európai Unió ügyeivel szemben, míg 23 százalék szerint az EU ügyeivel kellene foglalkozniuk. Ebben a kérdésben a pártok támogatói között is konszenzus van, bár a Momentum szavazóit nem vizsgálta külön a felmérés.

A megkérdezettek 29 százaléka érzi úgy, hogy az Európai Parlament összetétele jelentősen befolyásolja az életüket, míg 42 százalék szerint ennek csak csekély hatása van. Mindössze 26 százalék gondolja úgy, hogy az EP összetétele szinte semmilyen hatással nincs az ő életükre.

A kutatásból az is kiderül, hogy a magyarok csak kis része, minden tizedik válaszadó véli úgy, hogy Magyarország nagy mértékben képes befolyásolni az EU jövőjét. A megkérdezettek többsége, 64 százaléka szerint Magyarország kis mértékben, de képes hatást gyakorolni az EU döntéseire, míg 22 százalék szerint az ország egyáltalán nem képes hatással lenni az EU ügyeire.

Az elmúlt évtized legizgalmasabb választásán kiugróan magas volt a részvétel, a délután öt órakor közölt részvételi adatok szerint a választásra jogosultaknak már több mint az 50 százaléka leszavazott. Vas megyében szavaztak eddig a legtöbben és Bács-Kiskun megyében a legkevesebben, míg Budapesten az országos átlagnál valamivel nagyobb a választói aktivitás, a főváros választóinak az 51,64 százaléka leadta már a voksát.

A Political Capital elemzése szerint a Tisza Pártnak az ellenzék legyőzése jelentené a sikert, míg a Fidesz egy kisebb kudarcot is győzelemként tudnak eladni. Azonban a választási nap nem ment zökkenőmentesen mindenhol, volt, ahol a célvonalban durvultak el a dolgok, megütötték a szentesi polgármestert, illetve a Momentumból kilépett Palocsai Béla vascsővel ment neki a helyi DK-s alpolgármesternek.