A magyar eper hiánya a boltokban és piacokon

Az idén a szokásosnál korábban ért véget a magyar eperszezon, ami több áruházlánc kínálatában is érzékelhető. A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke, Apáti Ferenc szerint a szamócaszezon másfél-két héttel hamarabb kezdődött, és a szokatlanul korai kitavaszodás miatt június elejére már lecsengett.

A hazai szamócaszezon általában április elején kezdődik, de idén már március végén elindult, és a szabadföldi szamócaszezon is korábban, április végén, május elején kezdődött. Az utolsó harmadban az esőzések miatt a szabadföldi szamóca termés jelentősen csökkent, helyette több román és lengyel importtal találkozhatunk a boltokban. A lengyelek általában 2–3 héttel mögöttünk járnak, így onnan még érkezik szamóca.

A Spar átmeneti fennakadásról számolt be a magyar eper beszerzésében, amit az esős időjárás okoz, de reményeik szerint az időjárás javulásával újra lesz magyar eper a kínálatukban. Az Auchan szerint a hazai szabadföldi és fóliás eper valóban letermett, de náluk a 32–33. hétig lesz veresi magyar eper, és egy másik partnerük szeptemberig termel majd magyar fóliás epret. A CBA sajtósa, Fodor Attila szerint a megszokottnál korábban érett és ért le a gyümölcs, így a magyar eper már nem igazán elérhető, ezért importból kell pótolniuk. A Penny várakozása szerint 2–3 hét múlva újra lesz magyar eper a kínálatukban, de csak kisebb mennyiségben. Az Aldi is megerősítette, hogy az időjárás kedvezőre fordulásával június közepén ismét lesz magyar eper a polcaikon.

A folyton érő eperrel kapcsolatban Apáti Ferenc elmondta, hogy Magyarországon nagyon kevés folyton érő epret termesztenek, mert a nyári kánikulában a virágok nem tudnak megtermékenyülni, így nem lesz belőlük gyümölcs. Emellett a klimatizált termelés költséges, és a nyári idénygyümölcsökkel szemben nem tud versenyezni az árban.