Szlovákiai EP-választás: A liberálisok győzelme és a magyar kudarc

A szlovákiai európai parlamenti választásokon a liberális Progresszív Szlovákia (PS) párt került ki győztesként, míg a Robert Fico vezette Smer (Irány) párt a második helyen végzett, de mégis úgy nyilatkoztak, mintha győztek volna. A választásokat követően a Smer pártot felfüggesztették a szociáldemokrata EP-frakcióban, és jelenleg is kérdéses, hogy melyik frakcióba ülnek majd be a képviselőik.

A PS 27,81 százalékos eredménnyel végzett az élen, míg a Smer 24,76 százalékot szerzett. A harmadik helyen a szélsőjobbos Republika párt állt 12,53 százalékkal, melyet a Hlas (Hang) követ 7,18 százalékkal, majd a kereszténydemokrata KDH 7,14 százalékkal. A PS így hat, a Smer öt, a Republika két, a Hlas és a KDH pedig egy-egy képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

A Magyar Szövetség számára csalódást hozott a választás, mivel nem érték el az 5 százalékos küszöböt, csupán 3,88 százalékon álltak meg. Orosz Örs, a Magyar Szövetség alelnöke szerint a választási eredmény a "legrosszabb forgatókönyvet" hozta el, és a párt szeptember 28-án tisztújítást tart majd. Orosz Örs önkritikusan megjegyezte, hogy a Szövetség megosztó témákban foglalt állást, és nem magyarázták el kellőképpen a választóknak, miért fontos legalább egy magyar EP-mandátum megszerzése. A pártban többen irányváltást sürgetnek, és az elnök felelősségét hangsúlyozzák.

A szlovákiai magyarság számára reményt jelenthet, hogy a PS listavezetője Ódor Lajos volt, aki korábban szakértői kormányt vezetett Fico előtt. Ódor szerint fontos volt megmutatni, hogy a Smer legyőzhető, és a Fico elleni merénylet nem erősítette a Smer-t, hanem inkább a Republika tudott több szavazót szerezni. A választási kampány utolsó napjaiban a Smer a merénylet témáját is felhasználta, hogy mozgósítsa a választóit, de ez sem volt elegendő a progresszív párt legyőzéséhez.

A Smer listájáról bejutott Judita Laššáková, aki a dezinformációs szcéna egyik ismert alakja, és magyar gyökerekkel rendelkezik. A PS képviselői valószínűleg a liberális Renew Europe csoportba ülnek majd be, míg a KDH képviselője az Európai Néppárt frakciójához csatlakozhat.

A szlovákiai részvétel az EP-választáson 34,4 százalék volt, ami alacsony, de mégis rekordnak számít a korábbi választásokhoz képest, és 11 százalékkal magasabb, mint öt évvel ezelőtt.